marți, 24 martie 2009


Portocalele sunt surse importante de vitamine dar si minerale. Ele contin apa (90%), hidrati de carbon, acizi organici, vitamina C, vitamina A, unele vitamine ale complexului B si vitamina PP precum si saruri minerale.

Portocalele sunt recunoscute pentru efectele benefice asupra organismului: ele intaresc capacitatea de aparare naturala a organismului, stimuleaza regenerarea celulelor si a tegumentelor, sunt antitumorale, favorizeaza secretia bilei si eliminarea ei in intestine, provoaca eliminarea toxinelor din corp marind cantitatea de urina eliminata si favorizand transpiratia, fluidifica sangele si tonifica vasele sanguine.

Fie ca se consuma ca atare sau sub forma de suc, obtinut prin stoarcerea pulpei de portocala, in cura de portocale este indicat consumul a 250-500 g portocale pe zi, timp de 2-3 saptamani, inainte de mese.

Un alt gen de cura este cea care presupune consumul, o zi intreaga pe saptamana, numai de portocale sau suc proaspat de portocale; dar nu mai mult de o luna (deci 4 zile intr-o luna).

Din florile si frunzele de portocal se obtine o infuzie folosita în insomnie, ca sedativ si somnifer dar si în starile de agitatie nocturna si în migrene.

In caz de insomnie, puteti alege între infuzia de flori si cea de frunze:

Infuzia de flori: se fierbe o lingura de flori într-un sfert de litru de apa clocotita. Se lasa sa infuzeze timp de zece minute. Se bea câte o ceasca dupa primele doua mese si înca una cu un sfert de ora înainte de culcare.

Infuzie de frunze: patru sau cinci frunze în 250 ml de apa clocotita, se lasa sa infuzeze timp de zece minute. Se administreaza ca si infuzia de flori.

Nervozitate: infuzie din 100 g flori la un litru de apa clocotita. Se lasa 15 minute, apoi se strecoara. Se bea câte o ceasca dupa cele trei mese si înca una înainte de culcare.

Dureri de cap si migrene de origine nervoasa: Se lasa sa infuzeze 15 g de flori si 15 g de frunze într-un litru de apa clocotita timp de zece minute. Se bea câte o ceasca dupa cele trei mese si înca o ceasca înainte de culcare.

Aceasta cura trebuie urmata cel putin trei saptamâni.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Template by:
Free Blog Templates