marți, 31 martie 2009

Dieta cu pepene verde


Pepenele verde este foarte bogat in nutrimente si in licopen si merita sa fie inclus intr-un program de nutritie personal. Pepenele verde este unul dintre putinele alimente cu un continut ridicat de licopen (pigment natural, care da culoarea rosie si care este un puternic antioxidant).

Studiile au aratat ca o dieta bogata in fructe si legume reduce incidenta afectiunilor cardiace si a cancerului. Daca pina acum, in majoritatea studiilor clinice s-au folosit numai tomatele, cercetatorii de la Souh Central Agricultural Research Laboratory (SCARL), Oklahoma au demarat un amplu studiu pentru a determina nivelul licopenului prezent in pepenele verde. Surpriza! Rezultatele cercetarilor au demonstrat ca pepenele verde contine cu 40% mai mult licopen decit tomatele.

Cu un aport caloric scazut, pepenele verde nu contine grasimi si este o sursa ideala de vitamine (A, B6, C si tianina) si potasiu. Studiile au aratat o ceasca si jumatate de pepene verde contine intre 9 si 13 mg de licopen. In plus, pepenele verde are cu 40% mai mult licopen decit tomatele crude, neprelucrate. Pentru a beneficia din plin de aceste proprietati, este bine sa alegeti pepenele copt, roseata fiind un indicator al dulcetii. Un studiu recent al Departmentului de Agricultura din SUA arata ca, spre deosebire de tomate, pepenele verde nu trebuie fiert pentru a elibera licopenul. Daca va preparati un juice din pepene, veti observa licopenul sub forma unor firicele rosii, subtirele.
In ce boli se recomanda pepenele verde?
Pepenele verde este usor digerabil daca se consuma singur (combinarea sa cu alte alimente ingreuneaza digestia acestora). Avind in vedere ca pepenele are 96% apa, el are puternice beneficii asupra sanatatii inimii (contine cucurbocitrin, care dilata vasele capilare si regleaza tensiunea arteriala), stomacului si vezicii urinare. De asemenea, pepenele verde poate trata edemul, ranile cangrenate sau infectiile renale (este un excelent diuretic) si urinare.
Nici sa nu va ginditi sa aruncati coaja, deoarece ea este bogata in siliciu si clorofila. Siliciu imbunatateste activitatea pancreasului, fiind esential in stabilizarea calciului in organism si in fortificarea sistemului osos. Clorofila (substanta care da plantelor culoarea verde) are proprietati antibactericide, antifungicide si detoxifiante.

Retete pentru dieta
Salata de pepene verde cu brinza
Aceasta salata trebuie servita la scurt timp dupa preparare.
Pentru 6 portii, aveti nevoie de:
6 cani spanac
2 cani pepene verde (cubulete), fara seminte
1/2 cana ceapa tocata marunt
1/2 cana de brinza farimitata
piper
Intr-un bol mare, amestecati spanacul, pepenele, ceapa si brinza. Inainte de a servi salata, stropiti-o cu otet si asezonati-o cu boabe de piper.

Pepene verde in otet
2 lingurite de jeleu de cirese sau miere
1/4 cana pepene fara seminte
2 lingurite otet
1/4 lingurite pudra de usturoi
1 lingurita ulei de masline
Puneti jeleul (sau mierea) intr-o cratita si topiti-l, la foc mic. Dupa ce s-a racit, turnati-l peste pepene si adaugati restul ingredientelor. Depozitati pasta obtinuta la frigider si agitati bine inainte de consum.


Cocktail cu pepene verde
2 cani pepene verde (cubulete)
30 ml votca
Pepenele se paseaza in malaxor pentru a se obtine 200 ml de lichid. Peste lichidul obtinut se adauga suc natural si votca. Amestecul se pune intr-un shaker de martini, impreuna cu 5-6 cuburi de gheata. Agitati foarte bine ingredientele si dati-le drumul intr-un pahar de martini. Deasupra puteti pune inghetata sau cuburi de gheata si ornati cocktailul cu o feliuta de pepene.
Pepene umplut cu fructe
1 pepene verde lunguiet
1 cantalup (pepene galben, foarte dulce)
1 pepene verde zaharisit
1 ananas
2 piersici sau nectarine
2 cani struguri
frunze de menta
50 g miere de tei
Taiati pepenele verde sub forma unui cos, scoateti miezul, indepartati semintele si bagati-l la frigider. Intre timp, taiati cubulete pepenele galben si piersicile si amestecati-le. Peste acestea, turnati miere si bagati-le la frigider. Inainte de servire (16 portii) puneti toate ingredientele in “cos“ si ornati-le cu struguri. Separat, combinati mierea de tei cu ingredientele care au ramas, si turnati compozitia deasupra celorlalte fructe. Asezonati-le cu frunze de menta.

Mirela Dadacus

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Template by:
Free Blog Templates