sâmbătă, 28 martie 2009

Dieta pentru un par frumos


Pentru a avea un par frumos si sanatos, trebuie sa stii sa-l hranesti corect.O alimentatie necorespunzatoare poate pune in pericol sanatatea parului tau. Afla care sunt alimentele indicate si care sunt aliatii tai pentru un par superb: proteinele, fierul, zincul, vitaminele din complexul B.
Secretul unui par fin si stralucitor de sanatate se ascunde in alimentatia ta.
Carnea
Un constituent esential al parului este keratina (o proteina). Pentru a favoriza sinteza sa, este esential sa consumati cat mai multe surse de proteine: carne, peste, dar si legume. In general, proteinele de origine animala sunt mai bune pentru par decat cele din surse vegetale. Carnea contine si amino-acizi, necesari pentru sanatatea parului, dar si grasimi. In concluzie, carnea slaba si pestele sunt mai indicate decat mezelurile, de exemplu.
Fierul
Fierul este esential pentru cresterea parului, dar gradul in care este asimilat depinde de sursa lui. Astfel, fierul care provine din carne si peste este mai bine asimilat decat cel din cereale, legume uscate, fructe si lactate. In plus, vitamina C are proprietatea de a stimula absorbtia fierului, in timp ce cafeaua, ceaiul si unele fibre alimentare o pot impiedica.
Zincul
Zincul este un oligoelement indispensabil pentru sinteza proteinelor si pentru diviziunea celulara. Carenta de zinc antreneaza riscul fragilitatii parului. Sursele ideale de zinc sunt stridiile si fructele de mare, carnea si ficatul. Daca nu consumi frecvent aceste alimente, poti opta pentru germeni de grau, branza, nuci si alune.
Complexul de vitamine B
Vitaminele din complexul B sunt esentiale pentru sanatatea parului tau, intrucat permit fortificarea radacinelor firelor de par si participa la fabricarea keratinei. Vitamina B se gaseste in numeroase alimente, aflate la indemana oricui.
Vitamina B3 stimuleaza circulatia sangelui la radacina firelor de par, vitamina B5 contribuie la cresterea si regenerarea parului, vitamina B6 este un factor indispensabil pentru metabolismul keratinei, iar vitamina B8 controleaza secretia de sebum.
Doua alimente se disting prin importanta lor: galbenusul de ou si lintea. Amandoua contin, in cantitati insemnate, cele patru elemente indispensabile pentru frumusetea si sanatatea parului.

Stop grasimilor saturate!
Grasimile saturate determina formarea de toxine, care pot stanjeni circulatia sangelui spre radacina firelor de par, favorizeaza aparitia matretii si a mancarimilor. Pentru a evita toate aceste probleme, consuma cat mai putine mezeluri, produse fast-food, grasimi, produse de patiserie, zahar, paine alba si evita excesul de alcool.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Template by:
Free Blog Templates