marți, 31 martie 2009

Nutitie sanatoasa!


Cu cat creste interesul pentru o nutritie sanatoasa, cu atit oamenii devin mai responsabili fata de ceea ce maninca. Dupa cum stim, legumele si fructele reprezinta aliatul numarul 1 al celor care vor sa aiba o alimentatie sanatoasa si nu numai... S-a demonstrat ca anumite boli pot fi semnificativ ameliorate sau chiar vindecate cu ajutorul unor diete pe baza de fructe si legume.
O nutritie sanatoasa inseamna:
FRUCTE DETOXIFIANTE
Prune, portocale, mere acrisoare, ananas, lamii, piersici, grepfrut, mandarine. Acestea sunt fructele recunoscute pentru capacitatea lor crescuta de detoxifiere a organismului. Atentie! Deoarece acestea contin acizi (substante cu gust acrisor si miros intepator), ele trebuie evitate atunci când suntem raciti, deoarece corpul nostru reactioneaza negativ la procesul de detoxifiere. Fructele care detoxifiaza mai putin corpul sunt urmatoarele: caise, afine, capsuni, zmeura, agrise, mango, mere dulci, masline, cirese dulci, piersici, prune dulci, nectarine.
FRUCTE DULCI
Curmale, pere, prune uscate, stafide, smochine uscate. Toate acestea pot fi rehidratate prin inmuiere intr-un borcan cu apa. De retinut este faptul ca pepenele contine la fel de mult fier ca si spanacul.
FRUCTE CU AMIDON
Banane, alune americane, dovleac, sucuri de fructe. Atentie! Daca obisnuiesti sa te ingrasi repede, nu minca mai mult de o banana pe zi.
FRUCTE CU PROTEINE
Maslinele si avocado (fruct de marimea unei pere, cu coaja subtire, verde, pulpa comestibila si un simbure mare) contin atit de multe si de variate elemente nutritive incit nici oamenii de stiinta nu le cunosc cu exactitate. De exemplu, uleiul de masline este foarte sanatos si se recomanda in locul grasimilor animale. Daca nu vrei sa il folosesti, atunci foloseste plante care contin uleiuri. De asemenea, este bine sa folosesti unt in loc de margarina.
LEGUME CU AMIDON SI PROTEINE
Dupa fructe, legumele sunt cele mai importante alimente care nu trebuie sa lipseasca din nici o dieta. Impreuna cu fructele, legumele reprezinta ceea ce se numeste... o nutritie sanatoasa. Ele contin aminoacizi si antioxidanti, in forme ce nu se regasesc in alte alimente. Eficienta lor este cu atit mai crescuta cu cit legumele se consuma crude, nepreparate termic. Legumele cu cea mai mare cantitate de amidon sunt urmatoarele: sparanghel, bambus, varza de Brussels, broccoli, sfecla, telina, arpagic, usturoi, nap, boabe de mustar, ceapa, bame, patrunjel, rubarba. Pe locul doi se afla morcovii, mazarea verde, conopida si ridichea neagra. Fasolea uscata, porumbul si rosiile contin foarte putin amidon. In ceea ce priveste proteinele, acestea se regasesc in cantitati mari in soia si in fasole si mazare uscata.
CEREALE
Se recomanda: paste, piine integrala, orez brun, griu, sfecla, secara, orz.
ALUNE SI SEMINTE
Alunele si semintele reprezinta o sursa excelenta de aminoacizi, in special cei care sunt distrusi odata cu prepararea alimentelor care contin proteine. In plus, semintele contin foarte multe minerale esentiale si uleiuri benefice. Se recomanda susanul, porumbul si semintele de floarea soarelui.
ZAHARURI NATURALE, NERAFINATE
Este foarte important sa folosim in prepararea mincarii zaharurile brune in locul celor albe, rafinate. Putini dintre noi cunosc faptul ca pentru a digera zaharurile albe, rafinate, organismul nostru are nevoie de o cantitate mare de energie si acest lucru actioneaza ca stimulant, in timp ce zaharurile nerafinate sunt naturale, furnizind ele energie.


Dr.Claudia Ionescu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Template by:
Free Blog Templates