marți, 31 martie 2009


Ai cateva kilograme in plus si vrei sa le dai cat mai repede jos? Solutia: cura de slabire cu efecte rapide, chiar daca presupune consumarea unui singur aliment pentru o perioada de timp mai scurta sau mai lunga, de exemplu dieta cu supa de varza. Parca ai mai urmat-o si luna trecuta, dar ce conteaza, trebuie sa fii slaba!
Atentie! Acest mod de abordare a problemei este total gresit. Inainte de a incepe un regim alimentar trebuie, in primul rand, sa facem un control medical (fie si numai la medicul de familie) pentru a ne verifica starea de sanatate, iar in functie de rezultate, putem urma o dieta care sa corespunda necesitatilor noastre.

Sanatate inainte de toate
Atunci cand luam o hotarare care poate avea consecinte asupra starii noastre de sanatate trebuie sa cunoastem bine riscurile la care ne supunem. Regimurile de slabit „minune”, cu efecte rapide (nu si de durata), tinute „dupa ureche”, fara supraveghere medicala de specialitate, pot determina dezechilibre nutritionale (hipovitaminoze, anemie etc.), tulburari hidroelectrolitice, cresc in timp riscul de boli cardiovasculare, au efecte negative asupra sistemului nervos, metabolismului etc. De asemenea, greutatea oscilanta (cicluri repetitive de ingrasare si slabire, urmate iar de castigare in greutate) are un impact negativ asupra starii de sanatate, existand deja date in literatura de specialitate care arata o crestere cu 70% a riscului de boli cardiace, efecte negative de lunga durata asupra metabolismului (scade rata metabolismului, organismul conservandu-si energia), creste, in special la femei, riscul de osteoporoza si complicatiile acesteia (fracturile de stres) prin scaderea aportului de calciu din alimentatie. Oscilatiile frecvente in greutate favorizeaza aparitia tulburarilor de alimentatie (bulimia - tulburare a comportamentului alimentar caracterizata printr-o necesitate necontrolabila de a manca in mare cantitate, manifestata de un subiect care, in mod obisnuit, nu este un "mare mancau", si anorexia - dezechilibru psihic manifestat prin frica extrema de obezitate, care conduce la aversiune fata de mancare).

Numeroase studii americane au aratat ca regimurile de slabire „minune” rareori au efect pe termen lung; 95% dintre cei care au slabit in urma unei astfel de diete revenind la greutatea anterioara si chiar peste aceasta in 1 pana la 5 ani de la intreruperea ei.
Cele mai frecvente simptome si/sau semne care apar in timpul regimurilor de slabire drastice sunt:

* scaderea tonusului muscular si a rezistentei la efort (senzatie de slabiciune musculara)
* diminuarea utilizarii oxigenului
* subtierea firului de par
* diminuarea coordonarii
* deshidratare si tulburari electrolitice
* sincopa – senzatie de slabiciune (letargie) si diminuarea frecventei cardiace


Rigimurile hiperproteice pot fi periculoase
Nu trebuie uitat ca anumite diete au efecte negative mult mai ample asupra organismului, si aici ne referim la regimurile hiperproteice care, tinute fara respectarea indicatiilor, pot determina afectari ale rinichilor, ficatului, scaderea drastica a masei musculare, cresterea riscului de dislipidemie (nivel crescut al lipidelor in sange), de hipovitaminoze - in special de antioxidanti, cum sunt beta-carotenul si viatmina C (prin scoaterea fructelor si legumelor din alimentatie), de vitamina B si E prin eliminarea carbohidratilor (din cereale, legume, fructe – sursa de fibre pentru organism). Toate acestea determina si aparitia constipatiei severe care, in timp, poate conduce spre diverticulita, sindrom de intestin iritabil etc.

Efecte negative asupra psihicului
Scaderea in greutate are efecte si asupra sistemului nervos. Numarul redus de calorii are drept consecinta diminuarea utilizarii energiei, inclusiv de la nivelul creierului. Studii medicale au aratat scaderea capacitatii de concentrare si a reactivitatii, cresterea incidentei depresiei, a nivelului de stres si al anxietatii la cei care urmeaza periodic un regim de slabire. Asa cum am aratat si mai sus, creste riscul tulburarilor de alimentatie, constatandu-se ca acestea se declanseaza in timpul unui regim de slabire, ceea ce nu inseamna ca orice dieta determina aparitia anorexiei sau bulimiei, dar constanta preocupare legata de greutate si de cum aratam, de numarul de calorii si compozitia alimentelor poate determina aparitia unui ciclu vicios de insatisfactie si obsesie care poate conduce rapid spre una dintre aceste disfunctii.

Toate aceste informatii conduc spre o singura concluzie: Regimurile de slabit nu sunt o „joaca”! Atunci cand doresti sa urmezi un anumit regim trebuie sa ceri sfatul specialistului si sa te informezi riguros asupra riscurilor la care te supui. Incearca sa-ti amintesti ca valorezi mult mai mult decat cantaresti si ca sanatatea „e mai buna decat toate”, asa cum se spune in popor!

Dr. Venera Vartosu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Template by:
Free Blog Templates