miercuri, 12 august 2009

Starile psihice influenteaza comportamentul alimentar, perioadele stresante pot duce la aparitia bulimiei si anorexiei. Adoptarea unui stil alimentar sanatos porneste de la nivelul metal.
Emotiile puternice te determina sa mananci mai mult sau mai putin.Pentru aceasta exista o explicatie stiintifica: un hormon al foamei numit grelina. Cercetatorii afirma ca atunci cand suferi de anxietate nivelul de grelina creste pentru a diminua nivelul de stres, si in acest fel creste apetitul.
Periculoasa este insa aparitia bulimiei, adica foamea axcesiva si continua, manifestata prin tendinta de a rontai mereu si de a manca fara oprire chiar si noaptea. La polul opus se afla anorexia, afectiune caracterizata prin teama continua de ingrasare.Cei care sufera de aceasta problema se simt vinovati dupa ce mananca si isi induc o senzatie de voma. In timp aceste persoane scad mult in greutate.
Nesiguranta creste apetitul, in timp ce suferinta celor din jur, celor apropiati scade pofta de mancare.
Trucuri ca sa mananci sanatos
Este importanta sa stii ca supraalimentarea sau, din contra, infometarea, are cauze psihice. Pe de alta parte stilul alimentar dezechilibrat, urmat de aparitia obezitatii, accentueaza starile depresive. Cateva trucuri simple te vor ajuta sa eviti aceste probleme.

  • Primul lucru de retinut: ia o paiza din ritmul alert al vietii, pentru a respira cat mai adanc, astfel incat sa mananci cu calm si sa eviti excesele culinare.
  • Ridica-te intodeauna de la masa inainte sa te saturi.Senzatia de satietate la nivelul creierului apare dupa 15-20 min de la terminarea mesei.
  • Invata sa mesteci incet pentru a usura digestia alimentelor, si concentreaza-te doar asupra gustului fara sa citesti sau sa navighezi pe internet.
  • Mananca regulat si de preferat respecta orele de masa.Indicate sunt trei mese pe zi, repartizate in functie de aportul energetic: alimente bogate in calorii la micul dejun si la pranz, iar seara alimente usoare.
  • Evita sa sari peste mese, fiindca acest obicei creste senzatia de foame si te face sa mananci mai mult.
  • Bea multe lichide cu putine calorii (apa,limonada,sucuri de fructe).Dar nu in timpul meselor deoarece dilueaza sucul gastric si ingreuneaza procesul de digestie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Template by:
Free Blog Templates