marți, 31 martie 2009

Te-ai luptat cu dieta toata saptamana si weekendul iti da peste cap planurile? Iata cum poti sa renunti la dieta in weekend si totusi sa nu te ingrasi. Respecta cateva reguli simple!
Unul dintre motivele principale care duce la esecul unui regim este impactul psihologic al restrictiei permanente. Neplacerile cauzate de evitarea participarii la petreceri sau alte evenimente speciale unde se servesc alimente „interzise” pot fi la fel de frustrante. Poti ajunge sa “plonjezi” in toate acele alimente pe care le-ai evitat. Permitandu-ti indulgente ocazionale si uitand de sentimentele de privatiune pe care le asociezi in mod normal cu o dieta poti evita capcana yo-yo. O pauza de la dieta in fiecare weekend te va mentine motivat in celelalte 5 zile din saptamana. Tousi, nu abuza in aceste doua zile, deoarece kilogramele nu vor intarzia sa apara.
Mananca doar cat sa-ti potolesti foamea
In weekend pericolul de a manca mai mult decat iti este foame se datoreaza in principal timpului liber. Pot exista momente in care sa apara foamea emotionala.
Invata sa o deosebesti de foamea fizica pana nu este prea tarziu.
Pune-ti urmatoarele intrebari:
Chiar tanjesc dupa acel aliment?

Foamea emotionala este in general legata de anumite alimente, si anume de cele sarate, dulci sau grase, deoarece acestea creeaza in creierul nostru niste substante chimice care ne fac sa ne simtim mai fericiti, mai energici sau mai relaxati. Numai ca efectul este momentan si nevoia emotionala va persista. Incearca sa identifici problema care necesita rezolvare si gaseste o solutie, dar nu cu ajutorul alimentelor. Suna un prieten daca esti stresat sau incepe un nou proiect daca esti plictisit.

Cat de repede se instaleaza foamea?

Foamea fizica apare ca un proces gradual, in timp ce foamea emotionala ne loveste brusc, de acest lucru responsabil nu este stomacul, ci psihicul.
Fa tot posibilul pentru a-ti distrage atentia pana ce pofta de sarat sau dulce trece.

* Cum ma voi simti dupa ce mananc ?

Ironia alimentatiei ca urmare a unei nevoi emotionale este ca dupa ce vei termina, te vei simti mai rau. Gandeste-te la cum te vei simti dupa ce termini de mancat.

Bucura-te de ocaziile speciale cu moderatie
Stim foarte bine ca tot ce-i bun ingrasa, asa ca mare atentie la volumul de alimente pe care-l mananci. Verifica etichetele pentru sugestiile de portionare sau foloseste mana pentru ghidaj: o portie de proteine, cum ar fi carnea, sau carbohidratii, cum ar fi orezul sau pastele, ar trebui sa fie de dimensiunea unui pumn, iar o portie de branza, de marimea degetului mare. Invata sa asculti semnalele de satietate ale organismului. Serveste-te cu doar jumatate din cat crezi ca ai nevoie, iar dupa fiecare inghititura intreaba-te daca e destul.

Gaseste-ti echilibrul
Nu trebuie sa iti interzici chipsurile sau ciocolata daca intr-adevar asta iti doresti, dar asigura-te ca le echilibrezi cu mancare sanataoasa. Secretul in a te bucura de alimentele de care ti-e pofta fara sa te ingrasi consta in completarea mesei cu alimente sanatoase.

Fa miscare!
Exercitiile fizice ar trebui sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos. Acestea te ajuta sa iti mentii inima si plamanii intr-o stare buna, te binedispun, nemaivorbind de accelerarea vitezei de scadere in greutate. Ideal ar fi sa gasesti modalitati placute de a te mentine activ. Sunt indicate cel putin 30 de minute de activitate fizica placuta in fiecare zi din weekend sau o sesiune de 60 de minute.
Dupa un weekend petrecut facand activitatile care iti plac si savurand mancarea dupa care tanjesti, vei incepe dimineata de luni mai motivat ca niciodata.


Ai cateva kilograme in plus si vrei sa le dai cat mai repede jos? Solutia: cura de slabire cu efecte rapide, chiar daca presupune consumarea unui singur aliment pentru o perioada de timp mai scurta sau mai lunga, de exemplu dieta cu supa de varza. Parca ai mai urmat-o si luna trecuta, dar ce conteaza, trebuie sa fii slaba!
Atentie! Acest mod de abordare a problemei este total gresit. Inainte de a incepe un regim alimentar trebuie, in primul rand, sa facem un control medical (fie si numai la medicul de familie) pentru a ne verifica starea de sanatate, iar in functie de rezultate, putem urma o dieta care sa corespunda necesitatilor noastre.

Sanatate inainte de toate
Atunci cand luam o hotarare care poate avea consecinte asupra starii noastre de sanatate trebuie sa cunoastem bine riscurile la care ne supunem. Regimurile de slabit „minune”, cu efecte rapide (nu si de durata), tinute „dupa ureche”, fara supraveghere medicala de specialitate, pot determina dezechilibre nutritionale (hipovitaminoze, anemie etc.), tulburari hidroelectrolitice, cresc in timp riscul de boli cardiovasculare, au efecte negative asupra sistemului nervos, metabolismului etc. De asemenea, greutatea oscilanta (cicluri repetitive de ingrasare si slabire, urmate iar de castigare in greutate) are un impact negativ asupra starii de sanatate, existand deja date in literatura de specialitate care arata o crestere cu 70% a riscului de boli cardiace, efecte negative de lunga durata asupra metabolismului (scade rata metabolismului, organismul conservandu-si energia), creste, in special la femei, riscul de osteoporoza si complicatiile acesteia (fracturile de stres) prin scaderea aportului de calciu din alimentatie. Oscilatiile frecvente in greutate favorizeaza aparitia tulburarilor de alimentatie (bulimia - tulburare a comportamentului alimentar caracterizata printr-o necesitate necontrolabila de a manca in mare cantitate, manifestata de un subiect care, in mod obisnuit, nu este un "mare mancau", si anorexia - dezechilibru psihic manifestat prin frica extrema de obezitate, care conduce la aversiune fata de mancare).

Numeroase studii americane au aratat ca regimurile de slabire „minune” rareori au efect pe termen lung; 95% dintre cei care au slabit in urma unei astfel de diete revenind la greutatea anterioara si chiar peste aceasta in 1 pana la 5 ani de la intreruperea ei.
Cele mai frecvente simptome si/sau semne care apar in timpul regimurilor de slabire drastice sunt:

* scaderea tonusului muscular si a rezistentei la efort (senzatie de slabiciune musculara)
* diminuarea utilizarii oxigenului
* subtierea firului de par
* diminuarea coordonarii
* deshidratare si tulburari electrolitice
* sincopa – senzatie de slabiciune (letargie) si diminuarea frecventei cardiace


Rigimurile hiperproteice pot fi periculoase
Nu trebuie uitat ca anumite diete au efecte negative mult mai ample asupra organismului, si aici ne referim la regimurile hiperproteice care, tinute fara respectarea indicatiilor, pot determina afectari ale rinichilor, ficatului, scaderea drastica a masei musculare, cresterea riscului de dislipidemie (nivel crescut al lipidelor in sange), de hipovitaminoze - in special de antioxidanti, cum sunt beta-carotenul si viatmina C (prin scoaterea fructelor si legumelor din alimentatie), de vitamina B si E prin eliminarea carbohidratilor (din cereale, legume, fructe – sursa de fibre pentru organism). Toate acestea determina si aparitia constipatiei severe care, in timp, poate conduce spre diverticulita, sindrom de intestin iritabil etc.

Efecte negative asupra psihicului
Scaderea in greutate are efecte si asupra sistemului nervos. Numarul redus de calorii are drept consecinta diminuarea utilizarii energiei, inclusiv de la nivelul creierului. Studii medicale au aratat scaderea capacitatii de concentrare si a reactivitatii, cresterea incidentei depresiei, a nivelului de stres si al anxietatii la cei care urmeaza periodic un regim de slabire. Asa cum am aratat si mai sus, creste riscul tulburarilor de alimentatie, constatandu-se ca acestea se declanseaza in timpul unui regim de slabire, ceea ce nu inseamna ca orice dieta determina aparitia anorexiei sau bulimiei, dar constanta preocupare legata de greutate si de cum aratam, de numarul de calorii si compozitia alimentelor poate determina aparitia unui ciclu vicios de insatisfactie si obsesie care poate conduce rapid spre una dintre aceste disfunctii.

Toate aceste informatii conduc spre o singura concluzie: Regimurile de slabit nu sunt o „joaca”! Atunci cand doresti sa urmezi un anumit regim trebuie sa ceri sfatul specialistului si sa te informezi riguros asupra riscurilor la care te supui. Incearca sa-ti amintesti ca valorezi mult mai mult decat cantaresti si ca sanatatea „e mai buna decat toate”, asa cum se spune in popor!

Dr. Venera Vartosu


Dieta Jenny Craig este un program de slabit conceput in 1983 in Australia si care inca se bucura de succes. Specialistii Jenny Craig Inc ofera consiliere prin telefon, e-mail si forumuri specializate, la nivel mondial compania având peste 600 de centre. Elementul inedit al dietei Jenny Craig este atenta portionare a alimentelor, care respecta principiile unei alimentatii sanatoase. Portiile sunt preambalate si apoi congelate, pentru ca astfel aportul caloric este mai usor de contorlat.

Avantajele acestei diete:

* alimentele congelate sunt acceptate
* mesele sunt echilibrate si bogate in nutrimente esentiale
* sunt multe optiuni pentru planuri individualizate

Dezavantaje:

* sistemul poate fi confuz
* programul poate deveni monoton
* impartirea in portii mici poate fi o problema pentru anumite persoane


Iata o zi din dieta Jenny Craig cu semipreparate si preparate congelate:
Mic dejun

* un sandwich cu o felie de cascaval, sunca de pui si o frunza de salata
* 1/2 grapefruit
* un pahar de lapte degresat


Prânz

* spanac (proaspat sau congelat) si tortellini cu brânza
* salata de cruditati


Cina:

* legume fierte (congelate) cu sare si carne de pui pe gratar
* broccoli

Gustari in timpul zilei, la alegere intre:

* 4 linguri de brânza degresata
* popcorn
* un mar

Dieta Jenny Craig practic nu interzice niciun aliment, ci doar recomanda moderatia. Faptul ca pe pietele din alte state se gasesec alimentele congelate marca Jenny Craig reprezinta un avantaj pentru cei care vor sa slabeasca. Chiar daca nu exista asemenea produse pe piata româneasca, va puteti crea un meniu asemanator, cu portii reduse cantitativ, care respecta principiile unei alimentatii sanatoase. Cu o astfel de dieta, veti slabi chiar si 4-5 kilograme intr-o saptamâna.

Dr. Laura Bara


Programul Stroller Strides ajuta sarcina, dar elimina si kilogramele

Cele care au fost mamici stiu deja, iar cele care sunt in curs sa devina vor afla ca sarcina mult dorita nu vine singura, ci cu cateva kilograme in plus. Oare cum le pot evita, mai ales ca urmarea unei diete e strict interzisa? Simplu, daca restrictiile alimentare nu sunt benefice, influentand negativ dezvoltarea fatului, miscarea nu este! Invata, alaturi de noi, secretele programului Stroller Strides, cel care te scapa de neplacerile suferite de fiecare gravida.

Gravidele iau in greutate, in medie, cam 15 kilograme, iar revenirea la greutatea optima este dificila dupa nastere. De aceea este important sa faca exercitii inca din primele luni de sarcina, e de parere antrenorul de fitness Razvan Florin Sindelaru. In ce priveste recuperarea post-natala, ea incepe la 6-8 saptamani, prin exercitii usoare. Dupa o nastere prin cezariana, recuperarea incepe mai tarziu, dupa circa sase luni.

Travaliu scurt si nedureros
Mentinerea unui tonus fizic si psihic bun usureaza atat sarcina, cat si nasterea. Acest lucru s-a impus in dauna celei conform careia femeia gravida trebuie sa se odihneasca mult, sa doarma si sa manance cat pentru doi. Programul acesta le ajuta pe femei sa-si pastreze frumusetea si in timpul sarcinii, a precizat antrenorul Razvan Florin Sindelaru. El a completat ca regimul fizic Stroller Strides reprezinta, de fapt, o pregatire a gravidei pentru a pastra autocontrolul. In plus, el o ajuta sa aiba un travaliu mai scurt si mai putin dureros, dar scade si riscul de rupturi la nivelul perineului ori al aparitiei hemoroizilor.

Scapa de drumul pana la sala!
Pentru a evita drumul pana la sala, mai ales in ultimele luni de sarcina, cand deplasarea gravidei este mai dificila, afla ca poti efectua exercitiile S.S. la tine acasa, fara antrenor. Nu trebuie sa uiti insa faptul ca exercitiile fizice sunt diferite in functie de cele trei perioade ale sarcinii:
Trimestrul I – pentru aceste gravide, exercitiile sunt usoare si constau in intinderi si ridicari lente din pozitia de culcat. Simultan, se efectueaza exercitii de inspirare si expirare. Totodata, cu picioarele desfacute si cu partea dorsala pe podea se apleaca corpul spre dreapta si spre stanga, in timp ce mainile ating genunchiul piciorului respectiv. Ramanand in aceeasi pozitie, pe podea, indoaie pe rand genunchii catre interior, in trei reprize, a cate zece fiecare. Miscarile in forta sunt interzise, deoarece exista riscul de avort. Exercitiile se fac in sedinte de maximum 45 de minute, cate trei pe saptamana;
Trimestrul II – sunt indicate exercitiile care intaresc musculatura pelvi-perineala, abdominala si a feselor. Important este ca, in timpul sedintelor fizice, ce au o durata de 20-30 de minute, cate doua pe saptamana, sa-ti masori permanent pulsul si tensiunea arteriala. In cazul in care ele sunt mari, intinde-te pe spate si fa exercitii de respiratie, renuntand in acea saptamana la restul sedintelor. Exercitiile trebuie sa cuprinda genuflexiuni, cu miscari lente. In plus, in pozitia de sezut, cu talpile picioarelor lipite una de alta, balanseaza-le in sus si in jos, incercand sa atingi cu genunchii podeaua;
Trimestrul III – exercitiile se efectueaza de doua ori pe saptamana, in sedinte de maximum 15 minute, iar miscarile sunt extrem de lente. Astfel, cu genunchii si mainile pe podea se arcuieste spatele si se revine apoi la pozitia dreapta a spatelui sau asezata intr-o parte, in pat, cu mainile sprijinite in fata corpul, se ridica pe rand piciorul drept, apoi se schimba pozitia pentru ridicarea piciorului stang.

Text: Cosmin Anghel
Consultant: Razvan Florin Sindelaru,
antrenor de fitness

Regimul Oshawa


Ati incercat mai multe diete pana acum si nimic nu a mers. Va propunem o dieta care ajuta in lupta impotriva bolilor produse de excesul energiei yin si ne echilibreaza din punct de vedere energetic.

Aceasta dieta este poate cea mai severa, dar in acelasi timp si cea mai eficienta dintre cele propuse de dr. George Oshawa (fondatorul macrobioticii).
Principiile dietei Oshawa:

* Dieta se bazeaza pe faptul ca trebuie sa mancam alimente care sunt intr-un echilibru perfect cu mediul inconjurator, fiind astfel evitate toate bolile
* Dieta trebuie adaptata fiecarui sezon, numai in sezonul rece trebuind consumate alimente care se prepara la foc
* Este necesar consumul exclusiv al alimentelor natural
* Cei care traiesc in zone cu clima calda trebuie sa manance alimente care nu necesita preparare
* Dieta este bine sa aiba urmatoarea compozitie: 70% pana la 90% din hrana sa fie reprezentata de cereale

Cum actioneaza: curata organismul de impuritati, elibereaza traseele energetice din corp, permitand curgerea energiei. Creeza o limpezire si o claritate considerabila a mintii, imbunatateste digestia, regleaza secretiile hormonale, iar tenul devine curat si luminos.

Durata: o cura de 10 zile, cu posibilitate de repetare cu pauze de 3-5 zile.
Alimente permise: Trebuie ca pe durata celor 10 zile sa se consume exclusiv cereale cu energie yang (orez, grau, mei, hrisca), fierte, macinate ori sub forma de turtite sau terci (se prepara ca si mamaliga), in orice combinatie sau cantitate, singurul ingredient admis fiind sarea.
Lichide admise: apa plata sau apa de izvor.
Avantaj: Se pierd cam 7 kg in 10 zile.

Beneficii asupra sanatatii:
* recomandata celor cu dezechilibre energetice Yin si celor cu boli cronice
* imbunatateste controlul asupra energiei vitale si a celei sexuale
* unele cazuri de impotenta precoce sau impotenta cauzata de consum excesiv de alcool sau de narcotice, de diabet sau cancer s-au rezolvat

Atentie !
Pot aparea unele reactii fiziologice adverse datorita purificarii intense sia dezintoxicarii masive a organismului, dar care vor disparea in foarte scurt timp. Aceste reactii nu apar decat în cazurile dezintoxicarilor masive.


De multe ori nu puteti tine o dieta de slabire pentru ca nu aveti timp sau pentru ca este incomod sa preparati acasa o supa hipocalorica pe care sa o luati la serviciu. Va propunem o dieta care nu presupune petrecerea unui timp indelungat in bucatarie.Cura de slabire dureaza o saptamana si este recomandata celor care vor sa slabeasca in jur de 4- 5 kg. Este o dieta cu putine calorii si de aceea nu se va repeta decat dupa un interval de minimum o luna. In timpul dietei se bea numai apa cu lamaie iar atunci cand senzatia de foame apare intre mese, se recomanda mancarea de mere si grepfrut. Nu exista restrictii in privinta consumului acestor doua fructe.

Luni
Micul dejun: Un pahar de suc de portocale si 4 biscuiti din faina integrala.
Pranz: 50 g pate de soia, 100 g sunca de Praga, doua rosii, 4 felii de paine graham, doua felii de ananas.
Cina: Doua felii de jambon (100 g), salata de rosii cu o lingura de ulei, un mar.

Marti
Micul dejun: 200 ml de iaurt, un bol de cereale fara zahar peste care se pune o lingura de miere.
Pranz: 100 g cascaval (preferabil din lapte de vaca), doua felii de paine graham, doi morcovi, doua banane.
Cina: 200 g peste fript, 100 g branza, 100 g salata de vinete.

Miercuri
Micul dejun: 50 g de nuci, o lingura de miere, doua felii de paine graham.
Pranz: Salata de laptuci cu o lingura de ulei de masline si doua rosii, trei felii de paine graham, 100 g piept de pui.
Cina: 3 cartofi fierti cu 100 g branza rasa deasupra si o lingura de ulei de masline; doua mere.

Joi
Micul dejun: Un pahar cu suc de portocale, 4 biscuiti din faina integrala.
Pranz: Salata de laptuci si spanac cu o lingura de ulei si lamaie, doua felii de paine graham, 100 g de jambon.
Cina: 200 g de friptura din carne de vitel, doi cartofi fierti, o banana.

Vineri
Micul dejun: 50 g de nuci, doua felii de paine graham, un pahar cu suc de portocale.
Pranz: 100 g de jambon, 50 g de branza, doua felii de paine si un mar.
Cina: O farfurie de paste cu sos de rosii si 50 g de branza.

Sambata
Micul dejun: Un bol de cereale fara zahar, un pahar cu suc de portocale.
Pranz: sandvis cu ton si porumb, doua mere.
Cina: Cereale cu 100 ml de lapte

Duminica
Micul dejun: 50 g de nuci, doua felii de paine graham, un mar.
Pranz: 100 g branza, 100 g porumb fiert, 3 felii de paine graham.
Cina: Spaghete cu sos de rosii si ton fiert in apa, 200 g salata de fructe.

Valeria Mironescu


Vrei sa reusesti sa slabesti?Foarte simplu!
Daca iti doresti cu ardoare sa slabesti, ai nevoie de un regim eficient. Dar ce inseamna de fapt „regim eficient”? Ca sa slabesti, trebuie sa urmezi un program adaptat nevoilor tale care sa favorizeze pierderea greutatii progresiv. Este esential ca dieta sa contina toate principiile nutritive necesare organismului si sa o asociezi cu activitatea fizica. Ia in considerare toate principiile pe care ti le prezentam in acest articol si creeaza-ti propriul regim simplu, sanatos, distractiv chiar, pe care sa-l poti respecta!

Slabeste in ritm lent
Scaderea ponderala lenta, pe o perioada mai lunga de timp, favorizeaza reducerea depozitelor adipoase, limiteaza pierderea proteinelor si impiedica declinul rapid al ratei metabolismului bazal. Acesta este motivul pentru care se recomanda o scadere in greutate cu 0,25-0,5 kg pe saptamana daca IMC este 27-35 Kg/m² si de 0,5-1 kg pe saptamana daca IMC este peste 35 kg/m², IMC reprezentand indexul masei corporale (greutatea (Kg)/inaltimea).

Cat ar trebui sa slabesti?
Scaderea ponderala eficienta reprezinta pierdere in greutate voluntara de cel putin 10% din greutatea corporala si care se mentine cel putin 1 an.

Continutul in macronutrienti (proteine, glucide, lipide) –echilibrat!
Un regim de slabire cu rezultate bune pe termen lung presupune un aport caloric de 1000-1500 Kcal/zi. Dintre numeroasele tipuri de diete, cele mai echilibrate din punct de vedere nutritional au un continut moderat de lipide (20-30% din aportul caloric zilnic), bogate in carbohidrati (55-60%), in proteine (15-20%, cel mult 25%) si fibre (25-30 g/zi).

4-5 mese pe zi
Una dintre cele mai frecvente greseli o reprezinta reducerea numarului de mese la 1-2/zi, ceea ce creste senzatia de foame. De multe ori devine imperioasa si duce la ingestia unor cantitati mari, necontrolate, de alimente. In plus, absorbtia intestinala a principiilor nutritive creste, stimuland eliberarea de insulina care favorizeaza depunerea de grasimi. De aceea, ar trebui sa ai patru-cinci mese pe zi, indiferent de gradul de restrictie calorica.

Mici trucuri impotriva supraalimentarii
Modificarea comportamentala consta in programarea meselor principale si gustarilor. Mananca doar sezand la masa, eliminand alte activitati, cum ar fi cititul sau privitul la televizor. Serveste alimentele pe farfurii mici si divizeaza portia in doua (pentru a crea senzatia ca mai este permisa inca o portie). Mananca incet, savurand fiecare inghititura (pentru a constientiza stimulii satietatii si a reduce astfel aportul alimentar), mesteca prelungit alimentele, asaza tacamurilor pe masa intre inghitituri. Paraseste masa imediat dupa ce termin de mancat si chiar iesi la o scurta plimbare dupa mese. Reprezinta mijlocul ideal pentru a mari consumul energetic atat al musculaturii scheletice, cat si al celei de la nivelul tubului digestiv.
Alimente care ar trebui evitate intr-un regim de slabire:

* laptele gras, branza grasa, cascavalul, branza topita, smantana, untul, margarina, untura, slanina, maioneza, frisca;
* produsele zaharoase concentrate (bomboane, caramele, fructe confiate, gem sau dulceata) cu index glicemic crescut;
* produse de patiserie, inghetata, prajituri, ciocolata, sticsuri, cipsuri, biscuiti, napolitane, alimente de tip fast-food;
* carne de porc, rata, gasca, miel, viscerele, mezelurile (parizer, cremvursti, salamuri, carnati);
* conservele de carne sau peste, afumaturile, mancarurile prajite;
* bauturile racoritoare sintetice sau cu adaos de zahar


Desi fructele oleaginoase nu sunt de obicei recomandate, un studiu publicat in 2006 in British Journal of Nutrition a aratat ca in cazul persoanelor obeze, includerea in dieta a 30-50 g/zi de nuci sau alune contribuie la scaderea ponderala.
Fibrele alimentare, foarte importante intr-un regim dietetic, cresc timpul de masticatie, impiedicand supraalimentatia si scad absorbtia intestinala a principiilor nutritive calorigene cu 2-4%. Fibrele solubile care se gasesc in fructe, legume, dar si in taratele de orz si ovaz, prin capacitatea lor de a retine apa, determina distensia stomacului, intarzie golirea acestuia. Astfel apare senzatia de satietate, chiar daca alimentele ingerate sunt foarte sarace in calorii. De aceea, cand tii un regim de slabire este ideal sa-ti incepi mesele cu o salata de legume.

Mai multe studii recente au aratat faptul ca ingestia de calciu in cantitate mai mare de 600-1000 mg/zi (fara a depasi 2000 mg/zi) faciliteaza scaderea ponderala prin diminuarea lipogenezei (formarea de grasimi) si stimularea lipolizei (degradarea grasimilor). Apa, un element esential al dietei, nu contine calorii, inhiba apetitul, ajuta la metabolizarea grasimilor si elimina toxinele din organism. Este bine sa bei apa in afara meselor, intrucat un pranz uscat da mai repede senzatia de satietate. Limitarea aportului zilnic de sare la 6 grame este recomandata pentru scaderea poftei de mancare. Alcoolul este contraindicat in regimul de slabire deoarece este bogat caloric (7 Kcal/g), stimuleaza apetitul, favorizeaza stocarea grasimilor si altereaza sinteza proteica de la nivelul ficatului.

Activitatea fizica va mentine rezultatele
Activitatea fizica contribuie nu numai la cresterea consumului de energie si la scaderea adipozitatii, ci si la prevenirea pierderii masei musculare. Este recomandata o activitate fizica de intensitate moderata cu o durata de 30-60 de minute minimum 5 zile/saptamana. Efortul fizic este insa mai important in mentinerea reducerii ponderale decat in obtinerea acesteia.

Odihna, o prioritate
Un studiu recent ale carui rezultate au fost publicate la New York in iulie 2008 demonstreaza ca deprivarea cronica de somn se asociaza cu dereglarea sistemului neuroendocrin de control al apetitului. Pre putine ore de somn inseamna reducerea factorului satietatii (leptina) si cresterea hormonului ce induce senzatia de foame (grelina). In plus, lipsa somnului altereaza homeostazia glicemica cu scaderea rapida si marcata a sensibilitatii la insulina, cresterea riscului de obezitate si diabet zaharat.

Dr. Irina Vasile,

Slabeste usor


Silueta perfecta este idealul oricarei femei. Cine nu viseaza la o talie de viespe si la coapse ferme si subtiri? Insa, uneori, cura de slabire pe care o tii nu mai pare eficienta sau, din contra, ai ajuns la o greutate aproape de cea ideala pe care vrei sa o mentii si nu stii cum. Slab sau Gras iti prezinta cinci secrete simple pentru a slabi eficient sau pentru a-ti mentine greutatea.

1. Micul dejun - aliat de nadejde!

Cura de slabire, insa nu infometare absurda! Iata, acesta este un principiu pe care orice dieta il promoveaza. Un mic-dejun echilibrat in carbohidrati, proteine si un pic de grasime este un bun inceput pentru fiecare zi. Beneficiul oferit de micul-dejun este ca dizolva grasimea care se depune dupa somnul de noapte. In plus, echilibreaza metabolismul si zaharul din sange pentru restul zilei. A te lipsi de micul-dejun, mai ales in timpul unei diete de slabit, inseamna a te lipsi de principala sursa de energie pentru organism.

2. Trezeste-te de dimineata!
Trezitul de dimineata este un secret al curelor de slabire. S-a constatat ca persoanele care se trezesc devreme si iau micul dejun in jur de ora 7.30 - 8 tind sa arda mult mai multe calorii decat persoanele care au o viata de noapte intensa si dorm mult in timpul zilei. A te trezi de dimineata presupune o activitate fizica intensa si un regim de viata echilibrat. De asemenea, este favorizata alimentatia la ore fixe, un alt secret al curelor de slabit.

3. Mergi mult pe jos!

Poate serviciul si regimul de viata nu-ti permit sa faci constant sport, poate pur si simplu nu-ti place niciun sport care presupune arderea multor calorii, ei bine, in cazul acesta, secretul de a face miscare este sa mergi mult pe jos. Renunta la masina cat poti de mult sau fa dese plimbari prin parc si iti vei ajuta organismul sa slabeasca, sa arda calorii si in acelasi timp sa pastreze masa musculara.

4. Bea multe lichide!

Corpul nostru contine peste 70% apa si viata in ansamblul ei nu poate fi conceputa fara apa. Apa pura este indispensabila pentru sanatatea noastra, ea intrand si in componenta altor lichide benefice intr-o dieta, cum sunt sucurile de plante sau supele de zarzavaturi. Cea mai simpla metoda de detoxifiere este cea cu apa, cat mai curata cu putinta si plata. Sursele cele mai bune sunt apa de izvor, de fantana sau cea imbuteliata.

Astfel, o zi de regim exclusiv hidric este potrivita la inceputul unei diete. Aici intervine si un element psihologic. O zi in care bei numai apa, eventual aromata cu putina zeama de lamaie, pune hotarul intre alimentatia ta de pana acum si stilul de viata sanatos pe care vrei sa-l incepi. Daca vrei, e un fel de test pentru tine. Ayurveda, sistemul milenar de medicina traditionala indiana, recomanda o zi pe saptamana de post exclusiv cu apa, chiar si in afara unei diete, mai ales persoanelor cu tendinta de ingrasare.
5. Mananca ce-ti place, dar putin!

A manca ce iti place inseamna sa nu te frustrezi de nimic. Se pastreaza un optimismul si dieta continua fara acele exagerari defavorabile care dau peste cap saptamani intregi de chin. Intr-adevar, a manca ce iti place, poate chiar si o bucatica mica de prajitura sau de ciocolata, poate chiar si o lingurita de smantana sau un pic de frisca, poate sa para ceva irational in timpul unei cure de slabire. A consuma alimente “interzise” in timpul unei diete nu este decat un secret al reusitei. Anumite pofte alimentare traduc o necesitate a organismului, asa ca este bine sa nu fie privat de aceasta cerinta, evitand insa abuzul. Poate ca factorul de timp in care vei pierde acele kilograme in plus va mai creste putin, dar, pe termen lung, vei evita accesele de a te indopa cu prajituri si dulciuri sau alimente care iti plac, care nu doar ca iti dezechilibreaza organismul, dar te fac sa recuperezi kilogramele pierdute intr-un timp foarte scurt.


Dr. Ramona Damian


Vrei sa slabiti si ideea unui timp indelungat de lipsuri va descurajaza. Atunci alegeti un regim de scurta durata, care numara fiecare calorie, bogat in proteine, fibre alimentare si sarac in lipide. Cele trei etape sunt gandite astfel incat sa obisnuiasca corpul cu un regim caloric scazut.

Prima etapa (1200-1300 de calorii)
Mic dejun: O ceasca de cafea sau zahar fara ceai, 150 ml de lapte, 60 g de paine dietetica (facuta din cereale complete); 5 g margarina vegetala; 1 mar de 150 g. Analiza nutritionala a acestui mic dejun ne arata ca ati consumat: 10 g protide, 8 g lipide, 57 g glucide, adica 350 de calorii.
Pranzul: 150 g de legume fierte (legumele le alegeti dumneavoastra) si o salata mixta din 250 g rosii crude, 200 g castraveti, 1 ou fiert tare, doua felii de peste fiert (70 g), 5 g ulei de masline, otet, putina sare, piper. Mai adaugati 60 g paine dietetica si un iaurt natural. La acest pranz ati mancat 25 g protide, 20 g lipide, 70 g glucide, adica 560 de calorii.
Cina: 100 g de salata verde cu 5 g ulei de nuci, otet sare si piper; 100 g de peste fript; 200 g de dovlecei inabusiti; 60 g de paine dietetica; 20 g de branza alba; 1 kiwi. Ati consumat: 25 g protide, 10 g lipide, 46 g glucide, ceea ce inseamna 380 de calorii.
In concluzie aportul energetic al acestei zile a fost de 1290 de calorii.
Acest regim il tineti si a doua zi inlocuind pestele cu o cantitate egala de piept de pui.



A doua etapa (1400-1500 calorii)
Micul dejun: O ceasca de cafea sau ceai fara zahar; 150 ml de lapte; 60 g paine dietetica 5 g margarina vegetala; o jumatate de grapefruit. Ati consumat: 10 g protide, 8 g lipide, 53 g glucide, in total 350 de calorii.
Pranz: 150 g sparanghel cu 5 g ulei de masline, otet, sare si piper; 200 g spanac fiert; 150 g orez fiert; 100 g carne de vita fripta, 60 g paine dietetica, un iaurt. Ati consumat: 50 g protide, 10 g lipide, 85 g glucide, in total 625 de calorii.
Cina: 100 g de conopida fiarta si 200 g ciuperci conservate cu 5 g ulei de nuci, otet sare si piper; 100 g pulpa de pui fiarta; 30 g cascaval; 60 g paine dietetica, 125 g capsuni. Ati consumat: 40 g protide, 16 g lipide, 45 g glucide adica 450 de calorii.

In total in aceasta zi ati consumat 1425 de calorii.

A doua zi puteti schimba cele 200 de g de spanac cu o cantitate similara de urzici iar orezul il puteti inlocui cu fulgi de grau germinat.

Etapa a treia (1600-1700 calorii)
Micul dejun: O ceasca de cafea sau ceai fara zahar; 150 ml lapte; 60 g paine dietetica, 5 g margarina vegetala, 1 banana. Ati consumat: 11 g protide, 8 g lipide, 64 g glucide, in total 375 de calorii.
Pranz: 100 g sfecla fiarta cu 5 g ulei de nuci, otet, sare, piper; 100 g carne de vaca fiarta cu 250 g de rosii fierte; 60 g paine dietetica; 30 g de cascaval; 2 pere. Ati consumat 38 g protide, 24 g lipide, 72 g glucide adica 660 de calorii.
Cina: 100 g de morcovi rasi cu 5 g ulei de masline, otet, sare, piper; 200 g de mazare verde; 150 g cartofi fierti; 100 g friptura de porc; 60 g paine dietetica; 100 g branza alba. Ati consumat : 47 g protide, 11 g lipide, 75 g glucide, adica 590 de calorii.

In total in aceasta zi aportul energetic a fost de 1633 de calorii.

La sfarsitul saptamanii puteti manca normal, fara excese. Pentru ca aveti mai mult timp liber, veti face cel putin 15 minute de alergare sau o ora de mers pe jos. Daca rezultatele dupa prima saptamana nu sunt satisfacatoare, repeteti regimul timp de înca o saptamana.


Dr. Nicoleta Rucar,
dietetician

Cum slabesc repede?


Chiar! Se poate slabi repede? Raspunsul este Da si Nu, in functie de ce inseamna pentru tine repede. O zi, doua sau 21? Este evident ca nu poti da jos peste noapte kilograme acumulate in luni de zile dar poti totusi slabi repede si sanatos.
O dieta sanatoasa este cea care te slabeste avind grija de echilibrul tau alimentar si tinind cont de... preferintele tale culinare. Dieta de mai jos este una de acest fel si raspunde cerintei tale "Cum slabesc repede?"

ZIUA 1

Mic dejun: 2 felii de piine toast, unse cu marmelada, plus un bol de zmeura.
Prinz: sandvis din 2 feliute subtiri de piine si sase feliute de carne de curcan si salata, plus o ciocolata mica, fara grasimi, cinci capsuni.
Cina: 100 g carne de vita, doi cartofi fierti in coaja, legume, o lingurita hrean ras, plus un bol mic cu salata de fructe.

ZIUA 2

Mic dejun: 2 linguri de muesli cu o para si cu un iaurt mic de fructe, partial degresat.
Prinz: 4 feliute de piine, patru lingurite de brinza rasa, partial degresata, peste care se pune putina saramura
Cina: piept de pui la cuptor, doi cartofi copti, fructe si inghetata.
Reteta piept de pui: Pieptul de pui se baga la cuptor, pentru o ora, la foc moderat. Dupa aceea se pun si cartofii la cuptor, inveliti in staniol. Se stropesc cu ulei de masline si se asezoneaza cu rozmarin. Cind s-au copt, se pun alaturi de pieptul de pui si de legumele inabusite.

ZIUA 3

Mic dejun: o chifla, 2 rulouri de bacon, o rosie, plus 10 boabe de strugure.
Prinz: un cartof fiert in coaja, 10 lingurite de brinza rasa, 2 rondele de ananas insiropate, salata.
Cina: spaghete italiene cu salata. Intr-o tigaie se pun 115 g de carne, taiata bucati, si putina apa ca sa nu se lipeasca. Peste care se mai pun: o ceapa mica, taiata solzisori, un catel de usturoi, un morcov si citeva ciuperci. Se lasa la foc mic pina cind legumele se inmoaie. Apoi se adauga o cutie de rosii, tocate marunt, o lingura de bulion, plante aromatice. Se tin pe foc pina cind sosul incepe sa fiarba.

ZIUA 4

Mic dejun: salata de fructe: o banana mica, un kiwi, 2 rondele de ananas, insiropate, si 10 boabe de struguri + un iaurt degresat partial.
Prinz: o chifla mica, 2 fripturi subtiri de carne de vita, o felie rosie si 2 linguri sos de hrean.
Cina: se unge o tigaie cu ulei de masline si se pun in ea: o ceapa mica, taiata fin, piper verde, 2 felii rotunde de castravete si doua felii subtiri de morcovi. Se adauga pudra de chilli si se lasa pina ce legumele se inabusa. Se adauga doua linguri de fasole, o cutie mica de rosii, o lingura de bulion si putina apa. Se servesc cu 2 linguri de orez brun si cu salata.

ZIUA 5

Mic dejun: un fruct la alegere, un biscuit + un pahar de suc de portocale, neindulcit.
Prinz: un castron cu supa de legume, o chifla mica, salata cu o lingurita de maioneza cu un continut scazut de calorii. Desert: o ciocolata cu putine grasimi si un kiwi.
Cina: 100 g de friptura de pui alaturi de 2 cartofi noi, fierti in coaja, 2 lingurite de sos de menta.

Desert: o para.

ZIUA 6

Mic dejun: 3 lingurite de muesli, un mar si lapte degresat.
Prinz: un baton de piine neagra, feliata, ½ conserva de somon, suc de lamiie, o lingurita de maioneza saraca in calorii. Desert: 10 boabe de strugure.
Cina: 200 g peste fript stopit cu lamiie.

ZIUA 7

Mic dejun: un croissant mic, cu 2 lingurite de gem
Prinz: un bol mic de supa din morcovi si coriandru + 2 felii subtiri de piine neagra. Desert: o para.
Cina: se inveleste un somon intr-o foita de aluminiu si se stropeste cu suc de lamiie, dupa care se introduce in cuptor. Dupa ce s-a copt, se serveste alaturi de 2 cartofi noi (fierti in coaja) si de legume.

ZIUA 8

Mic dejun: o conserva mica de fasole, cu o feliuta de piine neagra
Prinz: un cartof fiert in coaja, ½ conserva mica de peste (ton) si o lingurita de maioneza cu un continut caloric scazut. Se servesc cu salata.
Cina: 150 de grame de ciuperci se calesc intr-o tigaie, la foc mic. Se mai adauga 2 oua batute cu o lingura de lapte degresat partial. Cind ouale sint aproape gata, se presara peste ele 2 lingurite de brinza rasa. Se servesc cu salata.

ZIUA 9

Mic dejun: 5 lingurite fulgi de tarite, o lingurita stafide si putin lapte degresat.
Prinz: ½ cana de brinza dulce, o chifla mica, legume + o banana.
Cina: 200 g peste fript stropit cu lamiie.

ZIUA 10

Mic dejun: 2 felii de piine neagra, 2 felii de bacon, o salata mica si o rosie.
Prinz: o chifla mica, neagra, ½ avocado, o felie de rosie si suc de lamiie. Desert: un iaurt fara grasimi.
Cina: un bol cu salata de fructe.

ZIUA 11

Mic dejun: 2 biscuiti din cereale, lapte degresat + o banana.
Prinz: 2 felii de piine neagra se ung cu 4 lingurite de brinza, peste care se pun 2 felii de rosii. Se lasa in grill pina cind brinza se topeste. Sandvisurile se servesc cu salata. Desert: o para.
Cina: un meniu la alegere, care sa nu depaseasca 400 de calorii + un mar.

ZIUA 12

Mic dejun: 5 lingurite de cereale, 7 migdale si 3 lingurite de iaurt cu putine grasimi.
Prinz: un sandvis gata preparat (care nu depaseste 300 de calorii) sau salata + un mar.
Cina: friptura cu cartofi
Reteta friptura cu cartofi: un cartof mare se taie in opt parti, care se ung cu ulei de masline si se baga la cuptor, unde se lasa pina cind marginile devin crocante. Intre timp pe grill se prepara o friptura slaba, fara grasime, care se serveste alaturi de cartofi, ciuperci coapte, o rosie si salata.

ZIUA 13

Mic dejun: un ou fiert, o felie de piine toast + un pahar de suc de grepfrut, neindulcit si 10 boabe de strugure.
Prinz: o jumatate de varza se toaca marunt si se pune intr-un bol, alaturi de bucati mici de piept de pui, fara pielita, cinci hamsii din conserva, o lingura de crutoane, brinza partial degresata + un kiwi.
Cina: un cartof fiert in coaja cu 2 lingurite de brinza rasa.


ZIUA 14

Mic dejun: 2 felii de piine, 2 lingurite de unt de arahide + un pahar de suc de portocale, neindulcit.
Prinz: un cartof fiert in coaja, ½ fruct avocado, suc de lamiie, salata.
Cina: 2 linguri de paste, un piept de pui fara pielita, 3 rosii mici, 2 felii rotunde de telina, 2 lingurite de maioneza saraca in calorii. Se servesc cu salata.

ZIUA 15

Mic dejun: o gogoasa umpluta cu 2 lingurite de brinza si 4 capsuni.
Prinz: 2 felii de piine, 2 feliute de piept de pui, salata + un mar.
Cina: doua clatite preparate fara lapte, umplute cu legume gratinate (ceapa rosie, morcovi) si cu ciuperci.

ZIUA 16

Mic dejun: o felie de piine toast, unsa cu o lingurita de brinza degresata, un ou omleta, o lingurita de lapte degresat si o rosie coapta + un pahar de suc de portocale neindulcit.
Prinz: 5 linguri de paste fierte, amestecate cu ½ somon, un castravete tocat marunt. Desert: un bol de zmeura.
Cina: un sandvis (400 de calorii) si o salata. Desert: un mar.

ZIUA 17

Mic dejun: un croissant mic, o lingurita de brinza, un bol de zmeura.
Prinz: un pumn de creveti copti, ½ avocado, o lingura fructe de mare, o chifla integrala. Desert: un kiwi.
Cina: 100 g carne de vita fiarta si doua rosii.

ZIUA 18

Mic dejun: 10 boabe de strugure fara simburi, 1 felie de pepene rosu, ½ mango, o banana mica si un mar.
Prinz: pizza preparata in casa: 4 felii de piine se ung cu piure de tomate, peste ele punindu-se ciuperci taiat marunt, o felie subtire de rosie, mozzarella cu un continut scazut in grasimi si plante aromatice, in functie de preferinta. Se lasa la cuptor pina cind brinza se topeste. Se serveste cu salata.
Cina: 200 de grame de paste se amesteca cu câteva bucati de broccoli fierte, ½ conserva de somon si 3 linguri de brânza cu un continut redus in grasimi, usturoi si ierburi aromatice. Se pun la fiert si se servesc cu salata.

ZIUA 19

Mic dejun: o banana pasata, amestecata cu 150 ml lapte degresat, un iaurt si o para.
Prinz: intr-o tigaie se face o omleta din: 2 oua, o lingura de lapte, doua felite subtiri de sunca, o rosie tocata marunt. Peste omleta se rade brinza saraca in grasimi si se baga la cuptor, pina ce brinza se topeste. Se serveste cu salata. Desert. Un bol de capsuni.
Cina: un piept de pui preparat la gratar, fara pielita si salata. Desert: un bol de fructe crude.

ZIUA 20

Mic dejun: Un ou ochi prajit in apa, o felie de piine toast, un pahar de suc de grepfrut neindulcit + 6 capsuni.
Prinz: un cartof fiert in coaja si ½ conserva de ton se amesteca cu sos de chilli si piper verde si se servesc cu salata.
Cina: 200 de grame de paste fainoase se amesteca cu cereale si cu o lingura de bulion.

ZIUA 21

Mic dejun: un cirnat la gratar, o feliuta de sunca, o rosie coapta, citeva ciuperci la gratar si un ou prajit in apa.
Prânz: o chifla, ¼ conserva hummus, cruditati ( la alegere). Desert: o banana.
Cina: peste un filé de cod se pun citeva prune descojite, o lingura de patrunjel taiat marunt, o lingurita suc de lamiie si o lingura de vin alb. Codul se inveleste apoi in staniol si se baga intr-o tava, la cuptor. Se serveste alaturi de 2 cartofi, fierti in coaja, si de legume.
Desert: 10 capsuni.


Mirela Dadacus


Te-ai decis sa scapi de cateva kilograme la inceputul verii, inainte de concediile petrecute la munte sau la mare? Urmatoare dieta te va ajuta in mod sigur pentru ca este usor de urmat si foarte gustoasa. Poti scapa de nici mai mult nici mai putin de 8 kilograme in 2 saptamani.

Pentru micul dejun ai de ales intre doua variante in fiecare dimineata.

Micul dejun „clasic”:

* 2 felii de paine neagra
* 10 g unt sau 2 linguri de branza slaba de vaci
* o cana de 200 ml lapte degresat, un iaurt natural sau iaurt de fructe
* un pahar de suc de portocale natural sau o portocala
* ceai sau cafea (fara zahar)

Micul dejun cu cereale:

* un mic bol cu 5 linguri de cereale fara zahar, cu 200 ml lapte degresat
* un iaurt natur sau 125 g branza slaba de vaci
* un mar, o para, capsuni sau alte fructe
* ceai sau cafea (fara zahar)

Prima saptamana de meniu:

Luni

Pranz:
- salata bulgareasca (250 g), care sa contina salata verde, un ou fiert, 2 rosii, un ardei gras, o felie de branza si piept de pui taiat feliute (100 g), o lingurita de ulei de masline.
- 2 mere

Cina: - salata picnic: 50 g ton, 2 rosii, salata verde, 2 linguri de porumb, o lingurita de ulei de masline.
- capsuni (fara zahar)

Marti

Pranz:
- salata de rosii
- 100 g piept de pui la gratar
- o felie de paine
- un iaurt natural

Cina:
- ficatei fierti cu salata de telena(telena rasa, morcov ras si un iaurt)
- cirese

Miercuri

Pranz:
- 100 g carne de vita inabusita
- salata de castraveti cu rosii si ardei
- 4 linguri de branza slaba de vaci
- caise

Cina:
- somon afumat la gratar
- salata verde cu suc de lamaie (dintr-un sfert de lamaie) si o lingura de ulei de masline
- salata de fructe proaspete (fara frisca si fara zahar). De exemplu, taiati un mar, o para, o caisa si 4 capsuni.

Joi

Pranz:
- salata de ridichi, salta verde cu un ou fier, 2 linguri de porumb si 4 linguri de branza slaba de vaci
- 150 g pulpa de pui fiarta cu sare
- capsuni

Cina:
- un ardei gras umplut cu branza slaba de vaci, 2 rosii
- macrou la cuptor
- 2 piersici

Vineri

Pranz:
- fasole verde fiarta cu putina sare + un iaurt natural
- 2 aripioare de pui la cuptor
- o felie de pepene galben

Cina:
- un pahar de suc de rosii
- salata bulgareasca
- un mango

Sambata

Pranz:
- salata picnic cu o felie de paine neagra
- un iaurt natural
- 2 mere

Cina:
- salata verde cu 2 rosii, un ardei gras si un castravete mic si 100 g sunca de pui.
- capsuni la discretie, fara zahar.

Duminica

Pranz:
- pilaf de orez (4 linguri)
- peste la gratar
- salata verde
- 2 caise

Cina:
- salata de telena rasa cu morcov ras, amestecate cu un iaurt natural
- piept de pui fiert si condimentat
- 2 piersici.

Cea de-a doua saptamana este fel, dar poti schimba zilele intre ele si chiar este permis sa combini pranzul dintr-o zi cu cina din alta zi. Urmeaza insa prima saptamana exact asa cum este.


Dr. Laura Bara


Numeroase cercetari efectuate pana in prezent au demonstrat ca cele mai eficiente regimuri de slabit sunt de lunga durata. La fel este si urmatorul. Este un regim bazat pe proteine, derulat in patru etape care depind de numarul de kilograme pe care vrei sa le pierzi. Daca iti doresti rezultate stabile, va trebui sa tii regimul intocmai.

Cele patru faze ale regimului presupun:
Faza 1: este denumita si faza de atac, in timpul careia nu consumi decat proteine;
Faza 2: este faza intermediara in care poti consuma alimentele proteice din prima faza, dar poti introduce treptat si legume;
Faza 3: de consolidare;
Faza 4: de stabilizare.

Faza 1
Este destul de greu de suportat, dar are o eficacitate crescuta, deoarece organismul consuma calorii pentru digestia proteinelor ingerate. Poate varia intre 3-5-7 si 10 zile, in functie de numarul de kilograme pe care doresti sa le pierzi. Pentru a pierde mai putin de 10 kilograme sunt suficiente intre 3 si 5 zile, iar pentru a pierde mai mult de 10 kg, intre 7 si 10 zile.

Proteine acceptate:

* carne de vitel, vita (nu antricot), pui sau curcan (ambele fara piele);
* oua, peste, branza tofu, somon afumat, surimi, fructe de mare, lactate degresate (0,1% grasime).


Faza 2
Daca prima faza a durat intre 3 si 5 zile, cea de-a doua va dura si ea inca 3-5 zile sau se va tine pana cand se ajunge la greutatea dorita. Incepand cu aceasta a doua faza poti introduce legumele. Toate legumele sunt acceptate cu exceptia: cartofilor, orezului, mazarei, fasolei uscate, porumbului. Poti manca morcovi, insa nu fierti. Pentru a slabi mai putin de 10 kilograme, alterneaza 3 zile doar de alimente proteice si 3 zile de proteine si legume. Pentru a slabi mai mult de 10 kg, alterneaza 5 zile de alimente doar proteice cu 5 zile de proteine cu legume.

Faza 3
Nu uita de aceasta faza odata ce ai pierdut kilogramele nedorite. Daca ai pierdut 10 kilograme, este imperativ necesar sa respecti consolidarea. Pentru 10 kilograme pierdute, numarul lor se va inmulti cu 10, si astfel rezulta 100 de zile de consolidare. In aceasta faza nu mai ai nevoie de zile doar cu proteine. Poti consuma alimente proteice in combinatie cu legume si, treptat, se vor introduce fructe, leguminoase uscate, branza, paine.

Faza 4
Se mananca normal, dar se impun doua reguli:

* o zi pe saptamana doar de alimente proteice (intotdeauna aceeasi zi a saptamanii)
* doua linguri de supa de ovaz pe zi pentru continutul lor in fibre solubile

Precautii

* Ouale si carnea, consumate in cantitati mari in prima faza a regimului, risca sa duca la cresteri ale nivelului colesterolului sangvin. Incearca sa eviti galbenusul de ou, fiind de preferat albusul, si carnea;
* Faza 1, fiind saraca in fibre vegetale, poate duce la aparitia constipatiei, asa ca bea cel putin 2,5 litri de apa pe zi ;
* Ca in orice regim exista riscul unor carente. Este bine sa urmezi sfatul medicului specialist pentru o eventuala suplimentare cu vitamine si minerale.


Dr. Alin Popescu


De multi ani pastele au avut o imagine nefavorabila legata de cresterea in greutate in urma consumului lor, insa in ultima vreme PR-ul producatorilor de paste s-a schimbat in mod favorabil. Noul mesaj transmis este ca, in cantitati moderate pastele pot fi consumate fara grija deoarece ele contin fibrele necesare sa satisfaca si cea mai feroce senzatie de foame si in acelasi timp nu contin multe calorii, in schimb ofera numerosi nutrienti.
Evident ca o cantitate mare de paste consumate cu mult sos si branza si eventual carne alaturi nu sunt indicate nici in dietele de slabire si nici in cele de mentinere. Nu se vor consuma nici pur si simplu fierte ci cu sos de rosii, legume proaspat taiate (ciuperci, fasole verde, broccoli, spanac) si cateva picaturi de ulei de masline (adaugate la sfarsit, in asa fel incat sa nu fie transformat termic). Astfel pastele pot fi considerate cu adevarat alimente sanatoase si care ar trebui consumate pentru beneficiile lor.

Pastele din comert sunt de o mare diversitate si de aceea trebuie preferate cele facute din faina integrala deoarece au un continut ridicat de fibre alimentare, minerale si complex de vitamine B. In plus, fitoelementele continute in pastele integrale ajuta organismul sa isi mentina o greutate corporala sanatoasa.Un studiu efectuat pe un numar de 75.000 de participante pe o perioada de 12 ani a aratat ca persoanele care au consumat in mod uzual paste integrale au ajuns in timp la o greutate corporala mai mica, spre deosebire de cele care au consumat paste rezultate din faina alba rafinata si care au luat in greutate semnificativ.

Tot pastele integrale sunt cele mai nutritive pentru ca ele contin tarate si germeni de cereale si astfel sunt retinute nemodificate vitaminele si mineralele (cupru, zinc, magneziu). Pastrarea si depozitare pastelor uscate pe perioade indelungate trebuie sa fie facuta in locuri racoroase si sa se evite expunerea la lumina, deoarece vitaminele B sunt fotosensibile.

Preparea pastelor este simpla: trebuie fierte in apa suficienta (pentru a evita lipirea intre ele si de vasul in care sunt fierte), in care se adauga un praf de sare (pentru ca apa sa atinga o temperatura mai mare); pastele nu se acopera in timpul fierberii deoarece granulele de amidon vor absorbi prea multa apa iar dupa scurgerea apei de fierbere, pastele nu se clatesc pentru a nu pierde nutrienti valorosi.

Pastele pot fi consumate si la restaurant, atata timp cat se comanda un tip de paste gatite sanatos si mai ales daca se consuma doar o jumatate din portia pe care o ofera restaurantul iar cealalta este ceruta la pachet. In acest fel se poate savura o masa.


Dieta mediteraneeana preferata Ginei Pistol
Desi este una dintre cele mai ravnite femei din showbiz-ul autohton, Gina Pistol nu este intotdeauna pe deplin multumita de silueta ei. Se intampla destul de des sa castige in greutate vreo 2-3 kilograme, dar ia masuri de urgenta. Vedeta ne-a dezvaluit si noua cateva secrete privind modul in care isi mentine silueta.
Ca orice femeie, Gina Pistol este intens preocupata de aspectul fizic. In ciuda faptului ca arata „de milioane”, frumaosa blonda recunoaste ca uneori are probleme legate de kilogramele in plus, reusind cu greu sa-si mentina o greutate constanta. "Sunt o gurmanda, si din pacate fac parte din categoria celor care «traiesc pentru a manca»", spune Gina. De la un timp, vedeta a invatat sa-si asigure un mod de viata sanatos. A descoperit alimentele care au efecte benefice asupra sanatatii ei si care o ajuta in lupta cu kilogramele in plus, dar le-a remarcat si pe cele daunatoare organismului sau. "Din pacate nu fac parte din categoria favorizata care poate manca orice si oricat. Am perioade in care, din cauza programului prea incarcat, nu sunt atenta la alimentatie si mai pun un kilogram, doua, maximum trei (cand ajung aici deja intru in criza). Am invatat in timp care sunt alimentele care ma ajuta sa slabesc, si atunci reusesc imediat sa ma repun in forma", mai spune vedeta.

Dieta mediteraneeana i se potriveste de minune
De dragul siluetei, Gina a urmat mai multe diete de slabit. De la regimul disociat, pana la regimul Atkins, insa fara prea mari rezultate. "Am incercat celebrul regim Atkins. Nu pot sa va spun prin ce am trecut... imi venea pur si simplu sa plang cand se apropia ora mesei. Avantajul acestei diete este ca te ajuta sa slabesti destul de repede in zona bratelor si a abdomenului. Insa, pana la urma am realizat ca cel mai simplu pentru mine e sa am grija zi de zi ce mananc, sa nu fiu nevoita sa ajung la diete chinuitoare. Asa ca dieta mediteraneeana mi se potriveste perfect. Mananc multe salate, multe fructe, peste de tot felul, nu mananc carne, si chiar imi face placere. Acum nu sunt neaparat la o dieta, insa, avand in vedere ca tocmai am inceput un program de slabire foarte complex - la un aparat de lipoaspiratie virtuala - UltraLipo, trebuie sa-mi supraveghez foarte atent cantitatea de grasimi din alimente", mai adauga Gina Pistol.

A pierdut 6 cm in talie in 2 saptamani
Cu ajutorul specialistilor si a efortului ei sustinut, vedeta a reusit sa piarda sase centimetri din talie in doar doua saptamini. Sorina Bratu, training manager-ul Ginei care se ocupa si de programul sau de slabire, a invatat-o exact de unde poate sa reduca foarte usor grasimile fara sa isi schimbe prea mult obiceiurile alimentare. Asadar, tehnologia de ultima generatie si alimentatia sanatoasa au ajutat-o pe vedeta sa revina la silueta ideala. "Am observat ca atunci cand tii o dieta nu slabesti in zonele pe care le vrei tu, ci fix acolo unde nu e voie (sani, brate, fata), asa incat, atunci cand vreau sa slabesc, apelez mereu la terapii care sa faciliteze remodelarea zonelor care ma intereseaza. Sunt fericita ca am mereu acces la tot ce e mai nou si mai eficient in ceea ce priveste aparatura destinata mentinerii greutatii corporale. E reconfortant sa stii ca poti sa mai ai usoare scapari - pentru ca exista tehnologie care sa te duca urgent la silueta ideala", precizeaza vedeta.

"Sincer, corpul meu arata acum foarte aproape de ceea ce imi doresc, insa stiti cum sunt femeile, mereu se poate mai bine... Din pacate, nu sunt cel mai mare fan al sportului, dar reusesc sa-mi mentin tonusul cu plimbari lungi, dans mult si renuntatul la lift", spune Gina. La capitoul sfaturi privind controlul greutatii si remodelarea corporala, vedeta nu se considera tocmai in masura sa dea povete, insa, pentru cititoarele revistei noastre, Gina Pistol a tinut sa faca urmatoarea precizare: "Am observat ca fetele de azi sunt foarte dispuse sa se chinuie ca sa aiba o silueta perfecta. Si nu spun ca nu inteleg ce inseamna sa-ti doresti sa arati bine, insa e pacat sa faci totul chinuitor cand in ziua de azi exista atat de multe metode de a-ti remodela corpul - metode care sunt reconfortante si au efecte rapide. Daca ar fi sa ma rezum la un sfat, acela ar fi sa nu ezitati sa apelati la profesionisti. A! Si nu uitati! Frumusetea izvoraste din interior!"


Pepenele verde este foarte bogat in nutrimente si in licopen si merita sa fie inclus intr-un program de nutritie personal. Pepenele verde este unul dintre putinele alimente cu un continut ridicat de licopen (pigment natural, care da culoarea rosie si care este un puternic antioxidant).

Studiile au aratat ca o dieta bogata in fructe si legume reduce incidenta afectiunilor cardiace si a cancerului. Daca pina acum, in majoritatea studiilor clinice s-au folosit numai tomatele, cercetatorii de la Souh Central Agricultural Research Laboratory (SCARL), Oklahoma au demarat un amplu studiu pentru a determina nivelul licopenului prezent in pepenele verde. Surpriza! Rezultatele cercetarilor au demonstrat ca pepenele verde contine cu 40% mai mult licopen decit tomatele.

Cu un aport caloric scazut, pepenele verde nu contine grasimi si este o sursa ideala de vitamine (A, B6, C si tianina) si potasiu. Studiile au aratat o ceasca si jumatate de pepene verde contine intre 9 si 13 mg de licopen. In plus, pepenele verde are cu 40% mai mult licopen decit tomatele crude, neprelucrate. Pentru a beneficia din plin de aceste proprietati, este bine sa alegeti pepenele copt, roseata fiind un indicator al dulcetii. Un studiu recent al Departmentului de Agricultura din SUA arata ca, spre deosebire de tomate, pepenele verde nu trebuie fiert pentru a elibera licopenul. Daca va preparati un juice din pepene, veti observa licopenul sub forma unor firicele rosii, subtirele.
In ce boli se recomanda pepenele verde?
Pepenele verde este usor digerabil daca se consuma singur (combinarea sa cu alte alimente ingreuneaza digestia acestora). Avind in vedere ca pepenele are 96% apa, el are puternice beneficii asupra sanatatii inimii (contine cucurbocitrin, care dilata vasele capilare si regleaza tensiunea arteriala), stomacului si vezicii urinare. De asemenea, pepenele verde poate trata edemul, ranile cangrenate sau infectiile renale (este un excelent diuretic) si urinare.
Nici sa nu va ginditi sa aruncati coaja, deoarece ea este bogata in siliciu si clorofila. Siliciu imbunatateste activitatea pancreasului, fiind esential in stabilizarea calciului in organism si in fortificarea sistemului osos. Clorofila (substanta care da plantelor culoarea verde) are proprietati antibactericide, antifungicide si detoxifiante.

Retete pentru dieta
Salata de pepene verde cu brinza
Aceasta salata trebuie servita la scurt timp dupa preparare.
Pentru 6 portii, aveti nevoie de:
6 cani spanac
2 cani pepene verde (cubulete), fara seminte
1/2 cana ceapa tocata marunt
1/2 cana de brinza farimitata
piper
Intr-un bol mare, amestecati spanacul, pepenele, ceapa si brinza. Inainte de a servi salata, stropiti-o cu otet si asezonati-o cu boabe de piper.

Pepene verde in otet
2 lingurite de jeleu de cirese sau miere
1/4 cana pepene fara seminte
2 lingurite otet
1/4 lingurite pudra de usturoi
1 lingurita ulei de masline
Puneti jeleul (sau mierea) intr-o cratita si topiti-l, la foc mic. Dupa ce s-a racit, turnati-l peste pepene si adaugati restul ingredientelor. Depozitati pasta obtinuta la frigider si agitati bine inainte de consum.


Cocktail cu pepene verde
2 cani pepene verde (cubulete)
30 ml votca
Pepenele se paseaza in malaxor pentru a se obtine 200 ml de lichid. Peste lichidul obtinut se adauga suc natural si votca. Amestecul se pune intr-un shaker de martini, impreuna cu 5-6 cuburi de gheata. Agitati foarte bine ingredientele si dati-le drumul intr-un pahar de martini. Deasupra puteti pune inghetata sau cuburi de gheata si ornati cocktailul cu o feliuta de pepene.
Pepene umplut cu fructe
1 pepene verde lunguiet
1 cantalup (pepene galben, foarte dulce)
1 pepene verde zaharisit
1 ananas
2 piersici sau nectarine
2 cani struguri
frunze de menta
50 g miere de tei
Taiati pepenele verde sub forma unui cos, scoateti miezul, indepartati semintele si bagati-l la frigider. Intre timp, taiati cubulete pepenele galben si piersicile si amestecati-le. Peste acestea, turnati miere si bagati-le la frigider. Inainte de servire (16 portii) puneti toate ingredientele in “cos“ si ornati-le cu struguri. Separat, combinati mierea de tei cu ingredientele care au ramas, si turnati compozitia deasupra celorlalte fructe. Asezonati-le cu frunze de menta.

Mirela Dadacus

Dieta Day Light


Aceasta dieta prevede mese normale pe toata durata saptamanii, de fapt, pe toata durata anului, cu o singura zi de restrictii alimentare - ziua „light”. Astfel, putin cate putin, vei pierde kilogramele care te deranjeaza - pana la 10 kg in mod definitiv - fara a provoca dezechilibre in organism.

Schema zilei „light”

Mic dejun

* 30-40 g paine integrala sau paine integrala prajita; 30 g marmelada sau miere; ceai la discretie

Gustare pentru dimineata si dupa-amiaza

* un fruct, la alegere

Pranz

* 250 g legume crude sau fierte
* 200 g carne alba sau 2-3 oua sau 300 g peste

Cina

* 250 g legume crude sau fierte
* 200 g carne alba sau 2-3 oua sau 300 g peste

In ziua Day-Light

Nu gati cu ulei, otet sau sosuri. Foloseste doar suc de lamaie sau otet aromatizat si/sau ierburi aromatice, pentru a putea inlocui sarea. Nu bea nicio bautura carbogazoasa sau alcool. Sunt admisi doar 2 litri de apa plata sau minerala.
Daca esti vegetariana, ca sa nu renunti la proteine, inlocuieste carnea si pestele cu soia.

Dieta a fost creata de Marc Messegue si experimentata in centrul sau de sanatate din Umbria. Scopul? Obtinerea unei pierderi in greutate de 200 g saptamanal, 800 g intr-o luna, 10 kilograme intr-un an. Secretul acestei diete? Sa tii regim doar o zi din cele sapte ale saptamanii. Un “sacrificiu” usor de tolerat pentru persoanele care dau jos mai greu kilogramele si care, din acest motiv, nu au avut rezultatele scontate in trecut. “De multe ori, adoptarea unei diete reprezinta renuntarea la viata sociala si, implicit, la micile placeri ale vietii, explica Messegue. Cine simte asta ca pe o povara, inevitabil va renunta cu usurinta la orice tip de regim si se va „arunca” asupra alimentelor, acumuland ulterior mai mult decat au pierdut.

Iata care este ideea Day Light:
O zi de regim controlat, care va reduce un kilogram de pe cantar. Din acest kilogram, 80% este apa, restul este grasime. Este suficient sa repeti ziua „light” in fiecare saptamana, pentru a insuma o pierdere graduala (200 g o data) , ceea ce, in timp, garanteaza o slabire consistenta si definitiva.” Atentie, insa: unii nutritionisti nu considera suficienta o zi de regim alimentar pe saptamana pentru a compensa excesele alimentare. Metoda este valabila doar pentru cei care sunt obisnuiti cu perioade de alimentatie moderata. Cine se stie gurmand trebuie sa adopte in plus cateva reguli alimentare chiar si pentru restul zilelor:

* mananca incet, fara stres, fara intreruperi, intr-o atmosferã de calm si liniste;
* inainte de masa principala, consuma o salata, care va crea senzatia de satietate;
* mananca la ore fixe;
* nu bea in timpul meselor: acest lucru duce la ingreunarea digestiei, prin marirea cantitatii de acid in stomac;
* dupa ora 17.00 nu se consuma alimente bogate in proteine, greu de digerat, iar cu 2 ore inainte de culcare nu se mananca nimic;
* seara, inainte de culcare, poti bea o cana cu ceai de tei sau musetel.

In timpul saptamanii
Redu portiile obisnuite: daca vrei sa pierzi pana la patru kilograme intr-un an, este suficient sa renunti la cate “o furculita” de paste, una de orez sau doua felii de paine in fiecare zi si urmeaza aceste reguli:

* Nu manca paste sau orez mai mult de o data pe zi si, la aceeasi masa, daca mananci paine, nu mai manca orez sau cartofi.
* Incepe fiecare masa cu legume crude sau fierte.
* Ca gustare, incearca sa mananci intotdeauna fructe de sezon care nu numai ca blocheaza pofta de mancare, ci aduc si vitamine si oligoelemente utile echilibrului sistemului biochimico-hormonal si, implicit, al metabolismului.


Iti place sa mananci.Aceasta cura de slabire este perfecta pentru gurmanzi si nu numai.
Iata un regim care va va ajuta sa pierdeti 3-4 kg intr-o luna, astfel incat sa nu va epuizati organismul si sa va asigurati in acelasi timp si necesarul zilnic de proteine, glucide, lipide si vitamine. Dieta prezentata asigura aproximativ 1500 calorii pe zi si este astfel alcatuita incat sa permita realizarea unei activitati fizice si intelectuale normale.

Luni:
- Dimineata: lapte 250 ml, miere 20g, paine 30g, unt 5g, sunca 50g;
- Ora 10: fructe 200g;
- Dejun: crema de legume 300 ml, pui fript 100 g, salata de castraveti 100 g, paine 20 g, fructe 100 g;
- Ora 16: iaurt 250 g, biscuiti 30 g;
- Cina: sufle de peste, lapte de pasare.

Marti:
- Dimineata: lapte 250 ml cu cacao, zahar 10g, unt 5g, paine 30g, miere 30g;
- Ora 10: cartofi copti 100g, unt 10g;
- Dejun: supa crema de legume 200 ml, friptura la gratar 200g, sote de legume 100g, jeleu de fructe 100g;
- Ora 16: suc de fructe 150 ml, ou fiert;
- Cina: peste rasol 150g, garnitura de legume 100g, compot de fructe 200 ml.

Miercuri:
- Dimineata: ceai cu zahar si lamaie, unt 5g, paine 30g, telemea 50g, o rosie;
- Ora 10: branza de vaci 100g;
- Dejun: supa cu galuste, musaca de dovlecei cu carne, gelatina de fructe 100g;
- Ora 16: creme de ou;
- Cina: salata de cruditati, snitel 100g, compot de fructe 200 ml.

Joi:
- Dimineata: lapte 250ml, paine 30g, unt 5g, cascaval 50g, o rosie, miere 20g;
- Ora 10: oua umplute cu branza de vaci 100g;
- Dejun: crema de dovlecei, pui 100g cu rosii si salata verde 100g, fructe 200g;
- Ora 16: suc de fructe 100g;
- Cina: mamaliguta 200g cu branza 50g si smantana 25g, gratar 100g cu sote de legume 150g, fructe 150g.

Vineri:
- Dimineata: cafea cu lapte 250ml, zahar 10g, paine 40g, unt 5g, sunca 50g
- Ora 10: branza de vaci;
- Dejun: supa de pasare, friptura de pui 100g, salata de castraveti 100g, fructe 200g;
- Ora 16: orez cu lapte 250g;
- Cina: piure de spanac, muschi cu legume, compot de fructe 200ml.

Sambata:
- Dimineata: ceai cu zahar si lamaie, crenvusti 100g, paine 20g;
- Ora 10: fructe 200g;
- Dejun: ciorba de rosii, antricot 100g cu legume, jeleu de fructe 150g;
- Ora 16: pasta de ou 50g cu paine 20g;
- Cina: dovlecei umpluti cu branza de vaci, peste rasol 100g, sote de legume 100g, fructe 200g.

Duminica:
- Dimineata: lapte 250ml, paine 20g, unt 5g, miere 30g;
- Ora 10: omleta din albus;
- Dejun: gratar 150g, cartofi natur 150g, salata verde 100g, tarta de fructe;
- Ora 16: iaurt, biscuiti dietetici 30g;
- Cina: sufle de branza de vaci 30g, salata de cruditati 100g, fructe 250g.








Regimul Ancai Badiu


Anca Badiu – "Trebuie sa slabim in timp si sanatos"."Cine nu stie sa piarda nu castiga nimic in viata." Dupa acest motto isi ghideaza Anka stilul de viata. Si asa s-a hotarat sa piarda din kilograme pentru a castiga o silueta de invidiat. Si iata cum a reusit.
Cum sa obtii eficienta maxima?
De obicei kilogramele in plus se depun datorita unei alimentatii proaste, dublate si de un regim de viata sedentar. Cu siguranta intervin si problemele cauzate de metabolismul fiecaruia, cand arderile sunt mai lente. Dupa multi ani de incercat diete de toate felurile, Anka a reusit sa isi dea seama ce e cel mai bine pentru ea, cum sa obtina eficienta maxima. Acum are un regim de dieta destul de bun, bazat in principal pe proteine si din care a exclus in totalitate carbohidratii, dulciurile sau sucurile de orice fel. “E adevarat insa, ma ajuta foarte mult si actualul personal-trainer, de care sunt foarte multumita.” A avut perioade cand se infometa cate o saptamana sau doua pentru a slabi intr-un timp foarte scurt, insa punea totul la loc imediat. “E de preferat sa slabesti cate putin si in timp, in jur de 2 kg pe luna. Altfel, risti sa nu arzi toate grasimile si organismul nu reuseste sa se adapteze.”
Ce si cum trebuie mancat?
Anka nu rateaza un mic dejun consistent, la pranz pestele sau carnea de vita sau pui nu lipsesc, iar seara doar fructe, de preferat mere verzi. In timpul unei astfel de diete dupa ora 17.00 nu consuma decat mere, fara niciun alt aliment. In principal regimul ei se bazeaza doar pe proteine, salate si fructe. “Nu exista neaparat o serie de etape, totul tine de vointa. Important este sa nu consumam deloc zahar si grasimi, indiferent sub ce forma.”
Dieta fara sport?
Zilnic merge la sala si lucreaza pe grupe de muschi, iar la sfarsit obligatoriu cardio (alergare, stepper) timp de 40 de minute. Considera ca e bine sa se faca exercitii 5 zile pe saptamana, celelalte 2 zile trebuind neaparat sa le aiba libere pentru ca organismul are nevoie de odihna, de relaxare. O prea mare suprasolicitare nu e benefica pentru ca nu mai da randament. “Trebuie sa recunosc, sunt o mare gurmanda si mai “calc stramb” in timpul dietei, tocmai de aceea de obicei oscilez. Insa, facand sport zilnic reusesc cu usurinta sa ma mentin la greutatea la care imi doresc.”


Andreea Antonescu: “Secretul siluetei mele: abdomenele”

Pe cand altii se dau in vant dupa ultimele tehnologii aparute, multi inca isi mentin siluetele cu metode din vremurile cand nici nu existau sali de fitness. Invechitele “abdomene” facute acasa dau rezultate extraordinare, iar pentru a confirma acest lucru am stat de vorba cu Andreea Antonescu, o vedeta care nu a avut niciodata probleme cu greutatea.


De multe ori, din cauza stresului si din cauza unor probleme de sanatate, se ajunge la un adevarat razboi cu display-ul cantarului. Si cand te gandesti ca pentru Andreea sa-si mentina silueta este atat de simplu. “Sunt foarte fericita pentru ca nu fac nimic deosebit si imi pot permite sa mananc tot ce vreau. Pentru a-mi mentine tonusul muscular merg la sala sau fac multe abdomene”, spune Andreea. Daca se intampla sa castige un kilogram in plus, se sfatuieste cu un nutritionist sau nu mananca nimic cu patru ore inainte de culcare. “Am deviatii de maximum trei kilograme de la greutatea ideala, dar nu ma agit prea mult sa le dau jos.”

Siueta fara dieta
Andreea Antonescu nu urmeaza si nici nu a urmat vreodata o dieta de slabit. Totul se rezuma la cateva ore de sala si faimoasele ei abdomene, arzand oricum foarte multe calorii pe scena in concerte. “Merg cam de patru ori pe saptamana la sala, unde fac foarte multe abdomene si exercitii pentru brate, picioare, piept, absolut tot. Cel mai mult imi plac abdomenele pe care le fac si acasa, si pot face foarte multe”, spune vedeta.

Sanatos sau frumos?
Artista se simte foarte bine la greutatea sa, luand in considerare si inaltimea pe care o are. Sustine ca nu s-a masurat niciodata, dar va spunem noi ca are 1,56 m si o greutate de 43 kg. Am spune ca se mentine pentru ca este o persoana publica, dar nu este asa. Indiferent de jobul pe care il ai, ar trebui sa te intereseze propria persoana. Andreea crede ca “tinerii ar trebui sa fie incurajati sa faca sport de mici, in loc sa fie lasati in fata calculatorului.” Acum nici sa devenim toti niste musculosi, caci pentru a arata bine trebuie sa imbinam intr-un anumit fel dieta si sala pentru a arata bine. “Nu orice tip plin de muschi este sanatos si nici orice om sanatos nu arata fabulos din punct de vedere al musculaturii”, considera Andreea.

18 kilograme in 45 de zile
Ce inseamna pentru Andreea o dieta de slabit eficienta? “Recomand tuturor o cura de slabire pe care a tinut-o fratele meu, care a slabit 18 kilograme in 45 de zile. Mergea la sala cat de des putea, dimineata manca cereale cu lapte, la pranz gratar cu pui si salata, iar pana in ora 16 o salata simpla. Mai rontaia un mar pana in ora 20 si bea foarte multa apa plata.” Fara pastile, fara inlocuitoare alimentare, cat mai natural, cum ar trebui sa fie orice reteta de slabit. Iti rezervi dimineata si seara 20 de minute pentru abdomene, cum face si Andreea, nu mananci in exces si gata! Poti ajunge sa arati ca idealul ei in materie de silueta, Sarah Jessica Parker.

“Greutatea nu a fost niciodata o problema pentru mine. Ma simt bine si sanatoasa cu greutatea pe care o am.”
“Nu exista nu am timp in momentul in care iti doresti sa slabesti, exista doar comoditate.”

Intr-o lume in care artificialul capteaza din ce in mai multi adepti, exista persoane care nu se inclina dupa cum bate vantul, ramanand pe pozitii indiferent de trend. Anna Lesko a lasat gurile barbatilor cascate de la prima aparitie. Si de atunci nu s-a schimbat nimic. Cum se mentine in forma Anna Lesko? Secretul ei sta in naturalete.
Sa te simti bine in pielea ta!Din ce cauze ajung oamenii sa “castige” kilograme in plus? Anna Lesko spune ca principala cauza este mancatul dezorganizat, nesanatos si foarte gras. Artista este un exemplu demn de urmat, mancand numai carne de vita, pui, peste si fructe de mare in combinatie cu legume. Iar dimineata mananca multe fructe. “Dieta mea contine carne cat mai slaba, legume si fructe. Si la randul meu sfatuiesc pe toti cei care vor sa se simta bine in pielea lor sa manance cat mai natural posibil. Fara uleiuri, fara prajeli sau produse de panificatie si in primul rand sa invete sa refuze dulciurile”, ne-a spus Anna foarte convinsa in timp ce rontaia dintr-un mare mar verde.

Nu conteaza numarul kilogramelor!O alta problema din cauza careia multora le este frica de reflexia oglinzii este lipsa sportului. Anna Lesko sustine ca “nu practic metode de slabire. In momentul in care realizez ca trebuie sa scap de un kilogram, doua, incerc ca in urmatoarea perioada sa merg mai des la sala si sa am mai mare grija la ceea ce mananc”. Din programul ei nu lipsesc jogging-ul, fitness-ul, aerobicul si tenisul de camp. Desi este o persoana foarte ocupata, gaseste mereu timp de sport. Cu toate ca omul modern se plange de lipsa momentelor libere pe care le-ar putea dedica sportului, Anna crede ca “in momentul in care iti doresti sa faci sport nu exista nu pot, ci nu vreau! Daca vrei sa fii sanatos, trebuie sa faci sport pentru a te mentine in forma. Eu recomand ca dimineta si seara macar o jumatate de ora sa incerce sa practice jogging-ul, deoarece ajuta foarte mult”. In functie de concerte isi aranjeaza si orele de fitness si aerobic in program. De obicei incearca sa ajunga de patru ori pe saptamana la sala. Considera ca muzica nu te ajuta sa ai o silueta de invidiat si nici invers. Important pentru Anna este ca “in meseria pe care o practici, indiferent care este aceea, sa te gandesti si la tine dar, mai ales la sanatatea ta”.

“Fac foarte mult sport si incerc sa mananc cat mai sanatos.”
“Cat timp te simti bine in pielea ta, nu conteaza cate kilograme ai. Eu ma simt bine in pielea mea si nu sunt atenta la numarul kilogramelor.”


Cum sa diminuam pofta de mancare? Care sunt situatiile care ne cresc pofta de mancare? Care sunt afectiunile care deregleaza acest aspect al nutritiei zilnice? Iata numai cateva intrebari care se leaga de sintagma “pofta de mancare”. Dar cati dintre voi v-ati pus de fapt intrebarea, fireasca in cele din urma: “Ce este pofta de mancare?”

Ceea ce numim in limbajul comun “pofta de mancare” se traduce de fapt prin nevoia de hrana, simtita organic ca si foame. Acest tip de senzatie este specific formelor de viata superioare. Daca organismul functioneaza la parametri normali, pofta de mancare este o reactie fireasca care ajuta la stabilirea cantitatii necesare de alimente pe care trebuie sa le consumam pentru a da corpului nostru energia de care are nevoie pentru a-si desfasura activitatea la cote maxime. In stare de sanatate organismul stie de “cat” si de “ce” are nevoie pentru a-si satisface nevoile, acestea fiind reglate de interactiunea dintre sistemul digestiv, tesutul adipos si creier.

Pofta de mancare, in complexitatea ei
In hipotalamus se afla centrul foamei si al satietatii, principala parte care controleaza pofta de mancare. In aceasta zona a creierului ajung informatiile externe la care este supus organismul prin intermediul analizatorilor gustativi, olfactivi, vizuali. Centrul hipotalamic percepe acesti stimuli prin intermediul a doi hormoni: leptina, primul hormon recunoscut care influenteaza greutatea corporala si grelina, responsabila de senzatia de foame de dinaintea meselor.

In mod firesc, la cateva ore dupa micul dejun, stomacul gol secreta grelina care ajunge la creier si determina apetitul. Hrana comanda nivelului de grelina sa scada si o data cu el si apetitul. In timp ce mananci, alte molecule si hormoni – inclusiv PYY (recent descoperit) – comanda creierului tau ca trebuie sa te opresti. Grelina impreuna cu PYY sunt parte din grupul de hormoni ce se fac responsabili cu mentinerea echilibrului cantitativ in alimentatie.

Leptina este un hormon secretat de tesutul adipos subcutanat ca reactie la depozitul de grasime. Daca nivelul grasimii scade, acelasi lucru se intampla si cu nivelul de leptina, determinand cresterea apetitului. De aceea, cand incercam sa slabim, nu putem sa ocolim senzatia de foame. Desi leptina este cunoscuta pentru faptul ca influenteaza apetitul prin faptul ca semnaleaza cat de multe grasimi se afla in organism, un studiu recent arata ca aceasta controleaza si atasamentul emotional fata de alimente. Asa se explica pofta care se manifesta in absenta stimulilor unui aliment, pofta data de memorarea senzatiilor pe care acesta le poate provoca.

Cauzele dereglarilor poftei de mancare
Dezechilibrele de la nivelul sistemului nervos, cele de ordin metabolic, gastrointestinal, renal si chiar cardiovascular pot fi raspunzatoare pentru dereglarile poftei de mancare. De asemenea, tulburarea centrului hipotalamic al foamei si satietatii poate duce la dereglari extreme (bulimie sau anorexie), cu multiple consecinte asupra starii de sanatate. Dereglarile poftei de mancare pot fi prevenite prin mentinerea unui program alimentar riguros, o dieta echilibrata, respectarea orelor de masa, controlul aportului alimentar, evitarea exceselor, a alimentelor care stimuleaza secretiile digestive, a excitantelor nervoase (ex: bauturi cu cofeina).

Stiai ca:
1. Suplimentele nutritive influenteaza direct mecanismele de absorbtie intestinala si, in functie de compozitia, lor pot determina o crestere a poftei de mancare.
2. Anticonceptionalele sunt complexe de hormoni (estrogen-progesteron), iar modificarile concentratiei acestora pot avea consecinte in procesul de asimilare al substatelor, cu crestere in greutate, influentand astfel pofta de mancare.
3. In conditii normale, carentele minerale se pot manifesta prin nevoia de a consuma anumite alimente. De aici conceptia ca este bine sa consumi si sa mananci cand iti este pofta. Organismul stie de ce are nevoie.
4. Necesitatile de hrana se adapteaza stadiilor de evolutie metabolica si variaza in functie de particularitatile individuale, de varsta, sex, ocupatie, regim fizic de efort, in procesele de crestere si dezvoltare, avand o influenta directa asupra poftei de mancare. Asa se explica de ce persoanele mai in varsta prezinta o diminuare a poftei de mancare.
5. Poftele din perioada de sarcina nu au o explicatie biologica ci sunt o forma de refulare a gravidei. Aceasta simte nevoia sa se rasfete, sa atraga atentia asupra sa si sa manance cam tot ceea ce isi refuza in alte conditii de teama acumularii de kilograme.
6. Pe perioada sarcinii apar o serie de modificari ale poftei de mancare, femeia poate sa simta nevoia sa manance mai mult. Un alt fenomen care apare poarta numele de pervertire a gustului, o schimbare in domeniul preferintelor: daca in mod normal nu mancai picant sau acru, simti in aceasta perioada nevoia sa faci acest lucru sau invers.



Dr. Grigorescu Ecaterina


Acest regim este recomandat pentru persoanele care, pentru a slabi, practica o activitate fizica intensa si, de asemenea, pentru cei care se afla in perioada de mentinere dupa un regim de slabire. Regimul va permite sa va asezonati salatele si cruditatile cu suc de lamaie, carnea si legumele pot fi sarate, piperul si chimenul sunt permise. Cafeaua sau ceaiul pot fi consumate cu zahar.

Ziua 1

Mic dejun (295 calorii)
- o cafea sau ceai si 3 pesmeti - 93 calorii
- un bol de branza slaba de vaci si o piersica - 202 calorii
Gustarea de la ora 10 (52 calorii)
- un mar
Pranz (709 calorii)
- salata de castraveti (150 grame) si un iaurt slab - 56 calorii
- biftec cu ceapa (150 grame) + smantana slaba (10 grame) - 264 calorii
- garnitura de cartofi la cuptor (100 grame) + cascaval ras (15 grame) - 166 calorii
- o felie de branza telemea (30 grame) - 102 calorii
- o felie paine (35 g) - 95 calorii
- un kiwi - 26 calorii
Gustarea de la ora 17 (15 calorii) - o felie de pepene galben (50 g) - 15 calorii
Cina (725 calorii)
- o ridiche + unt slab (10 grame) - 60 calorii
- sunca presata (150 g) + smantana slaba (10 g) + lamaie - 155 calorii
- garnitura de morcovi cu arpagic inabusit (150 g) - 50 calorii
- un iaurt de fructe - 85 calorii
- o felie paine - 95 calorii
- o portie crema caramel (100 g) - 280 calorii

Total: 1796 calorii

Ziua 2

Mic dejun (298 calorii)
- o cana cu lapte degresat (250 ml) + fulgi de grau (30 g) - 237 calorii
- o para - 61 calorii
Gustarea de la ora 10 (52 calorii)
- un mar
Pranz (689 calorii)
- salata verde (100 g) + o lingurita otet - 45 calorii
- piept de pui (200 grame) + un pahar de vin alb + usturoi + patrunjel - 175 calorii
- garnitura: orez cu curry (30 g) + unt slab(10 grame) - 153 calorii
- o felie de telemea (25 g) - 100 calorii
- o felie paine (35 g) - 95 calorii
- o portie crema caramel - 120 calorii
Gustarea de la ora 17
- un iaurt de fructe - 85 calorii
Cina (676 calorii)
- un bol de morcovi rasi (100 g) + suc de lamaie - 47 calorii
- omleta cu verdeata (2 oua) - 152 calorii
- piure de dovlecei (200 g) + o lingura de smantana 20% grasime - 146 calorii
- o felie de branza de oaie 30 g - 102 calorii
- o felie de paine (35 g) - 95 calorii
- un bol de capsuni (150 g) + zahar pudra (20 g) - 134 calorii

Total: 1800 calorii

Ziua 3

Micul dejun: (298 calorii)
- piept de pasare (100g) + sare si piper+ 2 pesmeti+ un kiwi - 238 calorii
- o felie branza - 60 calorii

Gustarea de la ora 10 (52 calorii)
- o piersica
Pranz (697 calorii)
- salata de rosii(100 grame) + o lingurita de ulei - 67 calorii
- pulpa de pui (150 g) la rotisor cu mirodenii - 225 calorii
- garnitura de spaghete (30 g) + unt slab (10 g) - 146 calorii
- o portie branza de vaca sarata (30 g) - 119 calorii
- o felie de paine (35 g) - 95 calorii
- 3-4 caise - 45 calorii

Gustarea de la ora 17 (52 calorii)
- un mar
Cina (703 calorii)
- un grepfrut cu zahar pudra (10 g) - 83 calorii
- peste la cuptor cu cartofi si rosii - 210 calorii
- garnitura de spanac (200 g) + smantana slaba - 92 calorii
- un iaurt de fructe - 85 calorii
- o felie paine - 95 calorii
- salata de fructe proaspete (150 grame ) - 130 calorii

Total: 1802 calorii

Ziua 4

Mic dejun (303 calorii)
- o felie jambon (60 g) + unt slab (10 g) - 198 calorii
- 2 pesmeti+ un grepfrut - 105 calorii

Gustarea de la ora 10 (52 calorii)
- o nectarina

Pranz (687 calorii)
- 1/2 pepene galben + 20 ml vin - 82 calorii
- o coasta vitel la gratar (150 g) + suc de lamaie - 168 calorii
- garnitura de mazare (150 g) + salata verde (100 g) - 117 calorii
- un iaurt natur - 45 calorii
- suc de lamaie (2 pahare) - 180 calorii
- o felie de paine (35 g) - 95 calorii
Gustarea de la ora 17 (61 calorii)
- o para
Cina (697 calorii)
- un bol de varza rosie (100 g) + o lingurita de ulei si una de otet - 120 calorii
- omleta cu ciuperci taiate marunt (2 oua) - 172 calorii
- garnitura: conopida gratinata (10 g) + lapte degresat (50 ml) - 129 calorii
- o felie de branza de vaca sarata - 119 calorii
- o felie de paine (35 g) - 95 calorii
- un mango - 62 calorii

Total - 1800 calorii

Ziua 5

Mic dejun (302 calorii)
- cafea sau ceai + o felie de paine + un iaurt slab - 140 calorii
- unt slab (10 g) + dulceata la alegere (25 g) - 110 calorii
- o piersica - 52 calorii
Gustarea de la ora 10 ( 52 calorii)
- un mar
Pranz (700 calorii)
- sparanghel (200 g) + o lingura de ulei - 152 calorii
- macrou la cuptor (200 g) + mirodenii + suc de lamaie - 135 calorii
- garnitura de cartofi fierti (100 g) + unt slab (10 g) - 124 calorii
- o felie de branza - 94 calorii
- o felie de paine - 95 calorii
- salata de fructe proaspete (100 g) - 100 calorii

Gustarea de la ora 17 ( 52 calorii)
- o piersica
Cina (693 calorii)
- salata de cruditati (150 g) + o lingura ulei de floarea-soarelui + lamaie - 165 calorii
- file hering (150 g) + suc de lamaie - 135 calorii
- garnitura de fasole verde (100 g) sote + unt (10 g) -100 calorii
- o felie de branza telemea desarata - 78 calorii
- o felie paine (35 g) - 95 calorii
- o portie crema caramel (100 g) - 120 calorii

Total: 1799 calorii

Planul alimentar se reia pentru urmatoarele zile, fiind necesare doua saptamani de regim.

Dr. Laura-Margareta Bara

Dieta daneza


Dieta daneza schimba metabolismul.
Cei care au probleme de greutate pot apela cu incredere la o dieta care le va regla metabolismul si va ajuta la arderea caloriilor. Daca este tinuta asa cum trebuie, se pot pierde intre 7-20 kg.
Efectele dietei daneze dureaza aproximativ 2 ani. Deci, dupa ce termini dieta, poti manca normal si nu te vei ingrasa. Cu o durata de 13 zile, ceea ce o face dificila, dieta daneza este unul dintre cele mai eficiente regimuri. Nu ai voie sa reiei dieta in urmatorii doi ani. Daca pe parcurs deviezi de la planul stabilit, trebuie sa intrerupi imediat regimul si nu il poti reincerca decat dupa 6 luni. Daca abaterea s-a produs inainte de a sasea zi de dieta, o poti reincepe dupa 3 luni.

Dieta dureaza aproape doua saptamani, de aceea este destul de greu de tinut. Este bine sa o incepi intr-o perioada cand nu ai planuri de vacanta sau petreceri. Aceste imprejurari pot sabota orice regim.

Sfaturi pentru ca dieta sa aiba efect:

* Cumpara-ti toate alimentele inainte de a incepe dieta, pentru a scapa de eventualele ispite din magazine.
* Daca ti se face foame pe timpul dietei, bea cat mai multa apa; cel putin 2 litri/zi.
* Cafeaua nu poate fi inlocuita cu ceai; cand este mentionat, adauga doar un cub de zahar.
* Fara alcool sau guma de mestecat; ambele contin zahar ce afecteaza procesul de schimbare a metabolismului.
* Rosiile consumate trebuie sa fie crude.
* Cand nu este mentionata cantitatea care trebuie consumata, poti manca oricat doresti (telina, salata, spanac).

Dieta nu rezolva problemele cauzate de supraponderabilitate, dar constituie un bun inceput.

Planul dietei:

Ziua I:
Micul dejun: O ceasca de cafea si un cub de zahar;
Pranz: Doua oua fierte tari, spanac fiert si o rosie;
Cina: Friptura de vita (200 g) si salata verde asezonata cu ulei si suc de lamaie.

Ziua II:
Micul dejun: O ceasca de cafea si un cub de zahar;
Pranz: {unca presata (200 g) si un iaurt natural (200 g);
Cina: Friptura de vitel (200 g) si salata verde asezonata cu ulei si suc de lamaie.

Ziua III:
Micul dejun: O ceasca de cafea cu un cub de zahar si o felie de paine prajita;
Pranz: Doua oua fierte tari, o felie de sunca presata si salata verde;
Cina: Telina fiarta, o rosie si un fruct proaspat.

Ziua IV:
Micul dejun: O ceasca de cafea cu un cub de zahar si o felie de paine prajita;
Pranz: Suc de portocale (200ml) si un iaurt natural (200g);
Cina: Un ou fiert tare, un morcov mare ras, branza de vaci (200g).

Ziua V:
Micul dejun: Un morcov mare ras, suc de lamaie;
Pranz: Peste cod fiert asezonat cu suc de lamaie si o lingurita de unt;
Cina: Friptura de vitel (200 g), salata verde si telina proaspata.

Ziua VI:
Micul dejun: O ceasca de cafea cu un cub de zahar si o felie de paine prajita;
Pranz: Doua oua fierte tari si un morcov mare ras;
Cina: O jumatate de pui si salata verde asezonata cu ulei si suc de lamaie.

Ziua VII:
Micul dejun: O ceasca de ceai, fara zahar;
Pranz: NIMIC, (beti foarte multa apa!);
Cina: Cotlet de miel (200 g) si un mar.

Ziua VIII:
Micul dejun: O ceasca de cafea cu un cub de zahar;
Pranz: Doua oua fierte tari, spanac fiert si o rosie;
Cina: Friptura de vitel (200 g), salata verde asezonata cu ulei si suc de lamaie.

Ziua IX:
Micul dejun: O ceasca de cafea cu un cub de zahar;
Pranz: {unca presata (200g) si un iaurt natural (200g);
Cina: Friptura de vitel (200 g), salata verde asezonata cu ulei si suc de lamaie.

Ziua X:
Micul dejun: O ceasca de cafea cu un cub de zahar si o felie de paine prajita;
Pranz: Doua oua fierte tari, sunca presata (200g) si salata verde cu suc de lamaie;
Cina: Telina fiarta, o rosie si un fruct proaspat.

Ziua XI:
Micul dejun: O ceasca de cafea cu un cub de zahar si o felie de paine prajita;
Pranz: Suc de portocale (200ml) si un iaurt natural (200g);
Cina: Un ou fiert tare, un morcov mare ras si 200 g de branza de vaci.

Ziua XII:
Micul dejun: Un morcov mare ras cu suc de lamaie;
Pranz: Peste cod fiert asezonat cu suc de lamaie si o lingurita de unt;
Cina: Friptura de vitel (200 g), salata verde si telina proaspata.

Ziua XIII:
Micul dejun: O ceasca de cafea cu un cub de zahar si o felie de paine prajita;
Pranz: Doua oua fierte tari si un morcov mare ras, cu suc de lamaie;
Cina: Pui (250g) si salata verde asezonata cu ulei si suc de lamaie.

Rezultatele acestei diete variaza de la o persoana la alta, in functie de cate kilograme vrea sa piarda si de cum reactioneaza organismul la diferite alimente. Cu cat surplusul e mai mare, cu atat se pierd mai multe kilograme.

De retinut!

* Salata si spanacul pot fi consumate in orice cantitati;
* Poate fi consumat orice tip de ulei insa in cantitati moderate;
* Ceaiul de plante e recomandat;
* Cafeaua poate fi decofeinizata, dar nu trebuie inlocuita cu altceva;
* Carnea de miel nu trebuie inlocuita cu altceva;
* Carnea poate fi preparata fiarta, la aburi sau la gratar;
* Pot fi consumate sare, piper sau alte condimente;

;;

Template by:
Free Blog Templates