joi, 2 aprilie 2009

Cartofii prajiti - un pericol.


Nutritionistii recomanda sa te tii departe de cartofii prajiti, daca vrei sa iti mentii silueta. Dar daca acesta e felul tau de mancare preferat, urmeaza sfaturile noastre si invata cum sa ii prepari cat mai sanatos cu putinta.
Cu cat tai cartoful mai marunt, cu atat suprafetele de contact cu uleiul sunt mai numeroase. Asta inseamna ca se absoarbe mai mult ulei. Taie-i in felii mai groase. Dupa prajire, lasa-i sa se scurga pe o hartie absorbanta. Astfel, vei manca o portie de cartofi mai sanatoasa.
Exista multe tipuri de ulei, dar tu trebuie sa alegi dupa doua criterii:
-sa suporte temperaturi inalte fara a-si pierde din calitati
-sa fie sarac in grasimi saturate (alege uleiul de floarea-soarelui, de masline sau de arahide).
Pentru o alimentatie corecta, te sfatuim sa inlocuiesti cartofii prajiti cu cei preparati la cuptor. Daca ii cumperi congelati, sa stii ca au fost deja prajiti. Deci, nu mai este nevoie sa adaugi ulei la preparare. Facuti la cuptor, cartofii au cu 20% mai putine calorii la 100 de grame.
Condimente pe gustul tau:
-Mustar: o lingura de 15 g -20 kcal. Pentru ca e bogat in sodiu, pune mai putina sare pe cartofi.
-Ketchup: o lingura de 20 g = 20 kcal. Acest tip de sos iti ofera o cantitate bogata de licopen.
-Maioneza: o lingura de 30 g= 215 kcal. Alege maioneza light, pentru ca, astfel, vei consuma cu 50% mai putine calorii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Template by:
Free Blog Templates