joi, 2 aprilie 2009

Dieta cu dovleac


Datorita virtutilor curative, este un aliment ideal pentru sanatatea organismului, dar si pentru cura de slabit, pierzi kilograme fara sa aduci prejudicii nutritive organismului. Fiind bogat in vitaminele A, B, C si magneziu, dovleacul este totodata un suport ideal pentru par si unghii, primele traumatizate in orice dietahipocalorica. Fibrele, prezente si ele in cantitate mare, grabesc tranzitul intestinal, caloriile absorbindu-se mai putin...

Dovleacul poate fi consumat ca atare, copt sau gatit (celebrele placinte sau prajituri nu sunt indicate in dieta!)...

Ca orice dieta pentru slabit, si cea cu dovleac este una cu putine calorii. Daca vrei ca rezultatele sa fie spectaculoase, trebuie sa accepti mancarea cu putina sare sau deloc, cei doi litri de apa pe zi, eliminarea dulciurilor si alcoolului. Nimeni nu spune ca-i usor, dar mancare e destula, deci nu vei muri de foame. Cele 5 mese pe zi vor fi cateodata chiar prea mult!
Dovlecii buni

Alege dovlecii mai mici, cu coaja verde sau portocalie, usor turtiti, care sunt portocaliu intens in interior si foarte dulci. Trebuie sa fie tari, cu coaja nepatata sau crapata. Poti sa-ti faci provizii pentru toata cura, caci se pastreaza bine in cutia pentru legume din frigider, dar doar intregi, cei taiati se consuma in cel mult doua zile...
Dimineata. Obligatoriu, bautura "dovleceasca", doua felii de paine si, la alegere, sunca (doua felii)/un ou/un iaurt. Nu trebuie sa renunti la micul viciu de dimineata, poti bea o cafea sau o cana cu ceai negru cu un cub de zahar, singurul dulce acceptat in aceasta dieta!..

Pranz. Supa de legume, dovleac fiert cu carne de vaca ori pui sau carne cu legume ori mamaliga cu branza de vaci si un ou. Varianta cu dovleac se va consuma de cel putin trei ori pe saptamana.

Cina. 200 g branza de vaci/salata de legume/salata de fructe/iaurt sau o cana cu lapte si biscuiti dietetici (cel mult 3 biscuiti).

Gustare. Dovleac copt, fara zahar!/un fruct/un iaurt/o cana cu seminte de dovleac, neprajite.
Plusurile consumului de dovleac:

Bautura "dovleceasca":
500 g de pulpa de dovleac se taie marunt, se acopera cu apa si se fierbe pana cand se inmoaie, apoi se mixeaza. "Bautura" se prepara zilnic si se consuma o parte dimineata, o parte seara.

* dovlecii au putine calorii;
* se pregatesc repede;
* reduc retentia de apa;
* sunt satiosi;
* au putine grasimi.

Curiozitati:

* semintele de dovleac aduc organismului aportul de proteine vegetale, mult mai beneficedecat cele animale;
* in medicina traditionala chineza, dovleacul face parte din categoria alimentelor "calde", adica a celor care in anotimpul rece, prin digestie, aduc organismului caldura;
* are proprietati sedative, alungand insomniile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Template by:
Free Blog Templates