joi, 2 aprilie 2009

Dieta cu cartofi


Dupa numai o saptamana vei slabi 3 kg, insa trebuie sa mai continui regimul inca o saptamana pentru a stabiliza greutatea...
Aproape orice regim pentru slabit descurajeaza consumul de cartofi. Mult timp, cartoful a fost asociat cu acumularea kilogramelor. Adevarul este insa altul, cartoful fiind un aliment excelent pentru dietele care reduc kilogramele, fara sa dezechilibreze organismul...

Are putine calorii, doar 68 la 100 g, contine multa apa, iar carbohidratii din cartof ne aduc repede energia pierduta. Vitaminele C, B1, B2 si B6 sunt in cantitati deloc neglijabile. Si uite cum un alt mit alimentar este daramat!...

Atentie insa! Asociati cu grasimi, nu-s nici sanatosi si nici nu slabesc. Dar asta nu inseamna ca din cand in cand nu putem sa ne facem de cap!
Importanta prepararii:

Cand cartofii sunt preparati in coaja, fierti sau copti, vitaminele si mineralele sunt perfect conservate. Amidonul se transforma in zaharuri lente, usor asimilabile de organism, cu conditia ca prepararea sa nu dureze mai mult de 25 de minute.
Rasfat total

Desi in aceasta dieta sunt recomandati cartofii fierti sau copti, din cand in cand iti poti face o placere, consumand la masa de pranz una din aceste variante, fiecare avand 240 kcal.

* 3 cartofi copti cu o lingurita de unt;
* 200 g de bulete de cartofi;
* 50 g de cipsuri;
* un bol mic cu cartofi sote;
* 50 g de cartofi prajiti.
Luni

Mic dejun: cafea sau ceai, un bol mic de branza degresata si compot de mere sau caise.

Pranz: salata dintr-un ou fiert, 2 rosii, 6 masline, o lingura de porumb, una de ulei de masline si un iaurt cu 0% grasime.

Cina: piure de cartofi cu pastrav la gratar.

Reteta:

* 750 g de cartofi curatati si taiati cubulete se fierb cu sare.
* Dupa 20 de minute se scurg, se adauga 200 ml de lapte si o lingura de unt si se paseaza.
* 300 g de pastrav curatat, dezosat si condimentat se frige intr-o tigaie, fara grasime, incise bine.

Total: 300 kcal/portia
Marti

Mic dejun: cafea sau ceai, un corn, un kiwi si o cana de lapte degresat.

Pranz: un sfert de bagheta cu 100 g branza de vaca si trei mandarine.

Cina: cartofi umpluti.

Reteta:

* 8 cartofi se coc in coaja 20 de minute, se taie in jumatati, se scobesc si se umplu.
* Umplutura: 250 g de carne de pui, un dovlecel mic, se calesc in putin ulei de masline, se amesteca cu miezul scos din cartofi si se condimenteaza dupa gust.

Total: 350 kcal/portia
Miercuri

Mic dejun: cafea sau ceai, un sfert de bagheta neagra (sau 2 felii de paine integrala), unsa cu unt, un iaurt 0% grasime si un grepfruit.

Pranz: salata din 4 felii de jambon, un cartof fiert, o ceapa mica si, ca desert, o cana cu compot de piersici.

Cina: cartofi cu kaizer.

Reteta:

* 1kg de cartofi se fierb 25 de minute.
* se taie kaizerul cubulete (200 g) si se caleste, fara grasime, intr-o tigaie incinsa.
* cand s-a rumenit se dauga 2 cepe taiate marunt.
* cartofii curatati se taie rondele, se amesteca cu kaizerul, ceapa, cimbru si sare, dupa gust.

Total: 340 kcal/portia
Joi

Mic dejun: cafea sau ceai, 2 biscuiti, 2 linguri cu dulceata si un iaurt 0% grasime.

Pranz: un cartof si un dovlecel, fierti in abur si un file de porc, pe gratar.

Cina: cartofi cu branza.

Reteta:

* 4 cartofi rosii se fierb in coaja, se decojesc si se taie felii.
* intr-un vas de yena uns cu unt se asaza feliile de cartofi si se tine la cuptor 5 minute,
* se adauga busuioc si branza de capra (200 g).
* se face un sos din 125 g smantana si un catel de usturoi pisat, care se pune peste branza.
* se mai lasa 5 minute la cuptor.

Total: 440 kcal/portia
Vineri

Mic dejun: cafea

sau ceai, 2 felii jambon,

un sfert de bagheta neagra,

jumatate de grepfruit.

Pranz: salata verde cu omleta cu ciuperci (din 2 oua) si o banana.

Cina: cartofi indieni.

Reteta:

* 200 g de pui se frig la gratar.
* 500 g cartofi se fierb in coaja, se curata si se taie cubulete.
* O conopida mica se opareste 4 minute si se scurge intr-o sita.
* Se face un sos dintr-un iaurt, sare, chimen, coriandru, o lingura cu ulei, o lingura cu zeama de lamaie si menta tocata, care se toarna peste buchetelele de conopida, cartofi, salta verde si carne.

Total: 350 kcal/portia
Sambata

Mic dejun: cafea sau ceai, un pahar de suc de portocale si doua felii de paine neagra unsa cu unt.

Pranz: doua oua, un morcov si un mar.

Cina: cartofi grecesti.

Reteta:

* 500 g de cartofi se fierb in coaja, se lasa sa se raceasca, se curate si se taie felii.
* Se adauga 2 rosii taiate, 2 oua fierte tari, o ceapa taiata julien,
* 200 g branza maruntita, o cutie cu sardele,
* 4 linguri cu ulei, 2 linguri cu otet din vin rosu,
* 100 g masline, o legatura cu patrunjel, sare si piper.

Total: 445 kcal/portia

Duminica

Mic dejun: cafea sau ceai, o clatita cu gem sau miere

Pranz: 2 rosii, 3 iaurturi 0% grasime si un mar.

Cina: cartofi cu ton.

Reteta:

* 500 g de cartofi se fierb in coaja, se curata si se taie felii.
* se adauga 200 g de masline,
* fasole verde,
* un ou fiert,
* o conserva de ton in suc propriu,
* 4 linguri cu otet de mere si
* 2 catei de usturoi tocati.

Total: 418 kcal/portia

Atentie! Toate retetele sunt calculate pentru 4 portii.
Bine de stiut

* Cartofii se pastreaza bine la frigider, intr-o punga de hartie de culoare maronie. Umiditatea va fi mai bine absorbita.
* Pentru prepararea piureurilor de cartofi foloseste dispozitivul manual, mixerul nu este recomandat, pentru ca transforma piureul intr-o pasta clisoasa.
* Foloseste cartofii rosii pentru copt si prajit si pe cei albi pentru fiert.
* Nu consuma niciodata cartofii incoltiti, pentru ca sub coaja lor se acumuleaza toxine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Template by:
Free Blog Templates